BOLESNIH MANJE, A IZBORI DALEKO: U Šapcu se još ne nazire odluka o ponovljenom glasanju na 27 biračkih mesta

A. Delić

08. 08. 2020. u 20:36

POLITIČKI protivnici u Šapcu, jedinom gradu u Srbiji gde još nisu okončani lokalni izbori, zauzimaju niski start uoči očekivane reprize glasanja na 27 od 100 biračkih mesta, nakon što je GIK odlučio da na zahtev stranke Nebojše Zelenovića delimično poništi volju birača.

БОЛЕСНИХ МАЊЕ, А ИЗБОРИ ДАЛЕКО: У Шапцу се још не назире одлука о поновљеном гласању на 27 бирачких места

Glasanje u junu / Foto A. Delić

Da ponovo glasa, mogućnost će imati oko 30 odsto biračkog tela, ili 29.000 od ukupno 103.000 punoletnih građana.

Gotovo sve je bilo kristalno jasno i nakon junskih izbora, kada su naprednjaci osvojili 12.000 glasova više od Zelenovićeve stranke koja 20 godina upravlja Šapcem. Ipak, ponovljeno glasanje je "zamrzlo" stanje sa koronom, a kada će biti održano, još niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, premda se bitno smanjio broj zaraženih. Da bi se izborni proces nastavio, neophodno je da se ukine vanredna situacija, a sedam dana nakon toga Šapčani bi išli na birališta.

U međuvremenu, na šabačkoj političkoj sceni zaoštrava se retorika. Tako su, krajem sedmice, aktivisti SNS putem društvenih mreža prozivali lokalnu vlast zato što sa higijenskim paketima građanima deli i Zelenovićeve flajere sa predizbornim porukama.

"Nije korona na 27 biračkih mesta već u celom Šapcu", jedan je od komentara na "Fejsbuku", koji jasno ukazuje na to kako ovi paketi selektivno stižu do Šapčana.

Mnoge oči uprte su i u Zavod za javno zdravlje, koji bi lokalnom štabu mogao dati preporuku za ukidanje vanredne situacije. Međutim, direktor te ustanove dr Branko Vujković je veoma oprezan u davanju prognoze i dodaje da lokalni štab ni pre nije slušao preporuke struke. Inače, Zelenović je više puta optužio ovu regionalnu ustanovu, koja pokriva dva grada i šest opština, za navodnu opstrukciju.

BIRAČKA MESTA

GRADSKA izborna komisija ponovo je zasedala u petak, posle 28 dana pauze, kada je doneto rešenje o određivanju biračkih mesta. Protiv su glasali predstavnici SNS, negodujući jer su oba birališta u Majuru na kojima se ponavlja glasanje, prebačena u zgradu osnovne škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)