VUČIĆ U DUBAIJU NA SAMITU KOP28: Predsednik se sastao sa brojnim zvaničnicima pre ceremonije svečanog otvaranja (FOTO)

Novosti onlajn

01. 12. 2023. u 07:34 >> 09:46

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Dubai ekspo siti, gde danas počinje godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatiji kao KOP28.

ВУЧИЋ У ДУБАИЈУ НА САМИТУ КОП28: Председник се састао са бројним званичницима пре церемоније свечаног отварања (ФОТО)

Foto: Tanjug/ COP28/NEVILLE HOPWOOD

Predsednik se sastao sa šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom, Šarlom Mišelom, Jensom Stoltenbergom, Katalin Novak, Andžejom Dudom, Natašom Pirc Musar i mnogim drugim brojnim zvaničnicima.

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić se tim povodom oglasio na svom zvaničnom Instagram profilu.

Dolazak na Samit

- Hvala dragom prijatelju šeiku Mohamed bin Zajedu i uvaženom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu na pozivu da učestvujem na najznačajnijem i do sada najvećem skupu svetskih lidera o klimatskim promenama KOP28.

Ovaj Samit održava se u senci velikih globalnih sukoba i previranja, dok izazovi u očuvanju planete, kao jedinog doma za sve nas, postaju sve veći.

Srbija ozbiljno pristupa ovim pitanjima i spremna je da doprinese svim inicijativama koje za cilj imaju efikasnu energetsku tranziciju, veću i ravnomerniju inkluzivnost u upravljanju klimatskim promenama, kao i odgovorno postupanje u upotrebi fosilnih goriva i emisiji ugljenika. Naša zemlja ostaje privržena politici zelene agende u koju će dodatno ulagati, svesna da sve ono što radimo danas, ostaje kao zalog generacijama koje dolaze - napisao je Vučić.

"Veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju"

- Veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju. O klimatskim promenama i ulazi Evrope i Srbije u rešavanju ovog globalnog problema razgovarao sam sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc Musar i Mete Frederiksen.

 

Susret sa Modijem

Predsednik Vučić se sastao i sa predsednikom Vlade Indije.

- Srdačan susret sa premijerom Indije i našim iskrenim prijateljem Narendrom Modi i brza razmena mišljenja o najvažnijim temama o kojima će se govoriti na KOP28. Razgovarali smo i o daljem jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, a ja sam sa zadovoljstvom ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju, čime bi nam učinio veliku čast.

Razgovori sa brojnim zvaničnicima

- Sa predsednikom Poljske, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom i kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom pred ceremoniju otvaranja jednog od najznačajnijih događaja današnjice KOP28. Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna - stoji u opisu objave predsednika.

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Foto: Printskrin

Razgovor sa Šarlom Mišelom

- Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarl Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU - napisao je predsednik.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Domaćini skupa su šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

Ceremonija otvaranja Samita počinje u 12 sati po lokalnom, odnosno 9 po srednjoevropskom vremenu, a izlaganje predsednika Vučića očekuje se oko 12.30 po srednjoevropskom vremenu.

Foto: Tanjug/ COP28/NEVILLE HOPWOOD

Vučić će na marginama ovog skupa imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja.

Očekuje se da će obuzdavanje fosilnih goriva i emisija ugljenika biti na vrhu dnevnog reda samita, a razgovaraće se i o ubrzanoj energetskoj tranziciji, popravljanju klimatskih finansijskih sredstava, o tome kako zaštititi prirodu i kako se zaštititi od ekstremnih vremenskih pojava, ali i kako pospešiti inkluzivnost u upravljanju klimom.

BONUS VIDEO: Završne reči predsednika Aleksandra Vučića na mitingu u Užicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (59)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona