SELAKOVIĆ POTPISAO SPORAZUM SA EPARHIJOM NIŠKOM: Kripta u Duvaništu imaće ploče sa imenima svih palih u odbrani KiM (FOTO)

Novosti online

28. 11. 2023. u 19:10

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je sporazum sa Eparhijom niškom, kojim Ministarstvo obezbeđuje deo novčanih sredstava za završetak ukrašavanja kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište.

СЕЛАКОВИЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ СА ЕПАРХИЈОМ НИШКОМ: Крипта у Дуваништу имаће плоче са именима свих палих у одбрани КиМ (ФОТО)

Foto: Printskrin/minrzs.gov.rs

- Ovim činom i započinjanjem naše saradnje, ova kripta dobiće epitet spomen-kripte, jer će se u njoj postaviti mermerne ploče sa imenima svih naših pripadnika vojske, policije i službi bezbednosti koji su svoje živote dali u odbrani otadžbine na Kosovu i Metohiji - poručio je Selaković.

Kako je Selaković naveo, u kripti će biti imena ne samo onih koji su poginuli braneći otadžbinu na Kosovu i Metohiji u vreme NATO agresije 1999. godine, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, ali i u slučaju stradalih srpskih vojnika i policajaca u Kopnenoj zoni bezbednosti 2001. godine.

Ministar je istakao da je Ministarstvo u okviru koga radi sektor za boračko-invalidsku zaštitu, zaduženo za negovanje kulture sećanja, za brigu o srpskim borcima, ratnim vojnim invalidima, ali i palim borcima.

- I upravo u tom smislu mi ulazimo u realizaciju ove ideje koja za cilj ima da na jednom mestu popiše i upiše za večnost imena onih najhrabrijih srpskih sinova koji su dali svoje živote boreći se za srpsku kolevku, za kolevku naše duhovnosti i državnosti, za naše Kosovo i Metohiju -rekao je Selaković.

Selaković je ocenio da Srbija ovako čini nešto što je suprotno dosadašnjoj tradiciji, kada, kako je naveo, nismo bili u stanju kao narod da saberemo i na jednom mestu dokumentujemo i upišemo imena svih onih koji su u stradali u ratu, boreći se za slobodu Srbije i za čast i slobodu svojeg naroda".

On je dodao da mu je želja da spomen-kripta ugleda svetlo dana do 24. marta sledeće godine, kada će se obeležavati 25. godišnjica stradanja srpskog naroda u NATO agresiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)