VUČIĆ O BRIKSU: To će biti pitanje za neke nove generacije Srba za nekih 15, 20 godina

Novosti onlajn

18. 06. 2023. u 12:42

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na konferenciji za novinare, gde je, između ostalog, odgovarajući na pitanja novinara govorio i o evropskom putu Srbije i BRIKSU.

ВУЧИЋ О БРИКСУ: То ће бити питање за неке нове генерације Срба за неких 15, 20 година

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Srbija se nalazi na evropskom putu. Srbija neće da se ponaša voluntaristički i da pravi bilo kakve incidente, ali ukoliko ne budemo mogli da izdržimo i budemo morali da zaštitimo naš narod od pogroma, mi ćemo tada reagovati. Niko ne mora da brine da ćemo to da činimo bez najave NATO, jer ćemo uvek da se držimo svakog sporazuma koji je potpisan i nikada mi nećemo biti ti koji ugrožavamo mir. Pošto ja znam sve njihove spin majstore. Što se tiče BRIKSA i EU to ostaje veliko pitanje za budućnost koje će se svakakao i u ovoj zemlji otvoriti. Srbija se nalazi na evropskom putu, i dok ja budem predsednik to će tako i ostati. Da li ćemo u to vreme, nešto manje od 4 godine, postati članica EU, očigledno je da ne - zato što nas ne žele. Da li je ekonomska situacija u našoj zemlji i vladavina prava gora nego i njihovima, ne. BRIKS danas ima 3 milijarde i 200 miliona stanovnika. Kompletan zapad, kolektivni, NATO, oko 950 miliona stanovnika. Kolektivni zapad je čvršće povezan, to su mnogo bliže veze, BRIKS prvo to mora da reši, a onda i svoje unutrašnje protivrečnosti između dve velike sile. Ako to uspe da reši, BRIKS će imati veliku budućnost, nema nikakve sumnje. Što se Srbije tiče šta će ovde biti za 15 godina, ja to ne mogu nikako da znam. Ali ako BRIKSU pristupe Indonezija, koja je najavila, Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Nigerija koja će za 10 godina preteći SAD po broju stanovnika, bude li tu još zemalja Latinske Amerike, eventualno i Bangladeš koji je podneo zahtev, Iran, onda se mapa sveta dramatično menja, u to nema nikakve sumnje. To što nama danas to ne izgleda tako, za 20 godina će izgledati potpuno dručačije. U istorijskom i ekonomskom slislu, stvari će izgledati poptuno drugačije. Biće veliko pitanje, ali i pitanje vrednosti. Očigledno je veliki broj zemalja koji žele da se izvuku ispod plašta ili čizme dominacije Zapada. To će biti pitanje za neke nove generacije Srba za nekih 15, 20 godina. Ukoliko se u godinu dana tome pridruže Emirati i Saudijska Arabija, dramatične promene su nastupile u svetu. Oni i psihološki, ekonomski , sirovinski, medijski, u svakom drugom smislu, menjaju stvari. A tamo nema, izaberete ovu ili onu vladu da provodite obojene revolucije. Nema to. Što se nas tiče iz mnogo razloga smo na evropskom putu, to ćemo nastaviti, a ako me pitate, kako me pitao jedan svetski lider čestitajući mom malom sinu rođendan, "samo razmisli, nemoj da gledaš, 5 ili 10 godina unapred, kako si radio za Srbija 2025., sagledaj stvari 25 godina unapred i donesi odluku. Razmišljaj o svojoj deci tada gde želiš da vidiš svoju zemlju". Ja znam šta je kratkoročno, a neki drugi će i srednjoročno, a neki drugi će morati da vode računa o tome dugoročno - rekao je Vučić i još jednom uputio podršku porodicama srpskih mučenika koje Albanci maltretiraju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (109)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!