OVO SU STVARI OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA: Vučić saopštio važne mere koje se tiču Srba na KiM

Novosti online

13. 04. 2023. u 12:25

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić je na početku obraćanja, nakon sastanka sa Srbima sa KiM, rekao da će biti pročitani zaključci sa sastanka sa Vladom, a potom će biti govoreno o bezbednosnim i političkim problemima.

ОВО СУ СТВАРИ ОД ЖИВОТНОГ ЗНАЧАЈА: Вучић саопштио важне мере које се тичу Срба на КиМ

Foto: G. Šljivić

- Potom ćemo, nakon razgovora sa vama, doneti neke zaključke koji će obavezati Vladu. Kao što sam rekao, ići ćemo na povećanje privremene naknade za korisnike na KiM, sa 11.000 na 20.000. To nije mali novac, kada se gleda efekat na budžet. To je moguće promeniti, to je samo naš predlog. U pitanju je i ekonomsko osnaživanje lica na KiM. Mislim da je to važna mera za sve lokalne samouprave na Kosovu i Metohiji. Tačka tri je unapređenje rada zdravstvenih ustanova na KiM kroz zapošljavanje kadrova, to je 50 novih lekara i 50 novih medicinskih sestara. To je izvanredna vest za naše ljude na KiM, i to će iznositi godišnje 2.051.282 evra - rekao je predsednik.

On dodaje da je četvrta mera podsticaj mladim bračnim parovima, povećanje sa 12.000 na 50000 dinara.

- Po prvi put na severu KiM nemamo nižu stopu nataliteta nego što postoji na drugim delovima južne pokrajine. Da smo bili dovoljno pametni 60-ih godina ne bi ni pričali ovde danas. Posebno bismo u ruralnim i siromašnim sredinama podsticali rađanje dece, to je pitanje od životnog značaja za opstanak našeg stanovništva. To košta 300.000 evra na godišnjem nivou. Mera broj pet je ulaganje u razvoj ženskog preduzetništva i privredne delatnosti. Tu su subvencije od 100.000 do 600.000 dinara. Pod šest je razvoj poljoprivredne delatnosti kroz nabavku mašina i opreme. Tu ulažemo 1.709.000 evra - kazao je on.

Vučić je rekao i da je država uložila mnogo u otklanjanje posledica poplava, kao i u obnovu i rekonstrukciju sportskih i kulturnih objekata.

- Ja znam koliko mnogi misle da su ovo malo važne stvari. Ovo su stvari od životnog značaja, koje nam čuvaju ljude na KiM. To može samo jaka država da uradi, da sačuva ljude na Kosovu i Metohiji. To nije patetika i populizam, izuzetno značajno za naše ljude. Zamislite da odjednom umesto 11.000 dobijete 20.000 dinara - kaže predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (297)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao