TABLICE SRBIMA KAO META NA ČELU: "Novosti" od Merdara preko Kosovske Mitrovice do Jarinja

Dragana Zečević

23. 09. 2021. u 07:00

I DOSAD smo imali problema na kosmetskim putevima sa srpskim registarskim oznakama, a sada smo još uočljiviji. Skidanjem oznaka Srbije i nametanjem probnih tablica koje su takvih dimenzija da su vidljive bukvalno iz aviona, prištinske vlasti svim Srbima koji su primorani da idu preko ovog administrativnog prelaza bukvalno crtaju mete na čelo.

ТАБЛИЦЕ СРБИМА КАО МЕТА НА ЧЕЛУ: Новости од Мердара преко Косовске Митровице до Јариња

Vozačima po dve potvrde / Foto D. Zečević

Ovo nam na prelazu Merdare priča devojka iz Niša koja je sa momkom krenula do Gračanice, izražavajući revolt što je primorana da postavi probne tablice na prednjem i zadnjem delu automobila.

Na punktu kosovske policije zatičemo svega nekoliko automobila iz centralne Srbije, jer su mnogi odustali od puta upravo zbog obaveze da se postave oznake "RKS", odnosno "Republike Kosovo". Tu dežuraju po dva pripadnika policije koji putnicima dodaju lepljive trake kako bi "zakačili" oznake. A cela procedura oko probnih tablica i dva papira traje nekoliko minuta. Dobija se potvrda o uzetoj probnoj tablici, plus dokaz da je sve plaćeno (pet evra za dva meseca).

Na deonici puta do Kosovske Mitrovice uočili smo svega pet-šest vozila sa probnim tablicama zbog kojih od ponedeljka Srbi sa severa Kosmeta mirno protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. U samoj Mitrovici, uprkos blokadama i nasilnoj akciji prištinskih specijalaca, nema nestašica, rafovi su dobro popunjeni, ali već treći dan ne stiže štampa iz Beograda.

- Zasad imamo zaliha osnovih namirnica, hleb nam stiže iz Zubinog Potoka, ali su problem mlečni proizvodi koje nam dovoze iz Raške. Srećom, i toga imamo još za koji dan - kaže nam vlasnica jedne prodavnice u centru grada.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek, međutim, upozorava da je otežan transport pacijenata.

Upućujemo se ka prelazu Jarinje, gde su kraj blokade dugačke oko dva i po kilometara, na kolovoznoj traci postavljeni su kamioni i automobili.

- Kako oni mogu da govore o reciprocitetu kada su na delu naše teritorije jednostrano proglasili nekakvu nezavisnost i sada žele da nas, srpske građane, uvuku u tu svoju tvorevinu. Godinama nas pritiskaju, napadaju a ovim nam uskraćuju pravo na slobodu kretanja, a samim tim i život - gotovo uglas govore okupljeni mladići.

Sa žiteljima severa bili su i politički predstavnici Srba koji ističu da ne žele da daju "zapaljive" izjave, već pozivaju građane na uzdržanost.

- Najbitnije je sačuvati mir na severu Kosova, ali i da se vrati pređašnje stanje kako bi mogao da se nastavi dijalog - ističe predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji je u sredu bio na Jarinju.

PODRŠKA NA TRANSPARENTU

NEKOLIKO desetina Srba s juga KiM koji su došli da podrže sugrađane sa severa pokrajine na mirnom protestu razvili su transparent: "Braća sa juga uz svoju braću sa severa". Inače, protest Srba nadgledali su i pripadnici Euleks policije, a primećen je i helikopter Kfora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024