NEGATIVAN prirodni priraštaj je problem koji našu državu muči već dugi niz godina. Najnoviji podaci Zavoda za statistiku (MONSTAT) pokazuju da se prirodni priraštaj u Crnoj Gori od 2016. godine prepolovio. Ovo je saopštila Socijalistička narodna partija (SNP) povodom obelodanjivanja podatka da je prirodni priraštaj 2016. godine iznosio 1.105, a na kraju 2019. svega 598.

Bez obzira na to što je ova brojka i dalje u korist rođenih, kako tvrdi SNP, statistika ukazuje na zabrinjavajući trend o kome se mora povesti računa: broj opština u kojima je evidentiran negativan prirodni priraštaj u 2019. godini porastao je na šesnaest.

U ovim tendencijama prednjače opštine u severnom regionu, gde su Mojkovac sa 56 više umrlih u odnosu na rođene, Kolašin sa minusom od 47, Žabljak -39, Berane -36, Andrijevica -32, Plužine -32, Plav i Šavnik -28. Negativan prirast imaju i Gusinje -12 i Petnjica -7. Jedina svetla tačka na severu je Rožaje sa 115 više živorođenih u odnosu na broj umrlih!

- Njihovu sudbinu sve više dele i pojedini gradovi u južnoj i centralnoj regiji. Nikšić -60 stanovnika, Cetinje -41, Herceg Novi -61, Ulcinj -5. Takođe, u čak 14 opština broj stanovnika se smanjio, odnosno više se građana odselilo nego što se doselilo - kažu iz SNP. - Statistika pokazuje da najveći broj građana odlazi iz Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja. Iako se predsednik Vlade Crne Gore svojevremeno hvalio da je njegova administracija uložila milijardu evra u sever, te da je ovaj region "jedno veliko gradilište", čini se da te napore i ulaganja stanovnici severnih opština ne vide i ne osećaju nikakav boljitak, zbog čega se i odlučuju da napuste svojarodna mesta.


PROČITAJTE JOŠ: Nestvaran prizor na mestu “BITKE" ZA TROBOJKU: Pre 20-ak dana leteli su suzavac i šok bombe, a sada nešto sasvim drugačije (FOTO)


Iz SNP tvrde da loša ekonomska situacija, nedostatak radnih mesta, propale fabrike koje su nekada zapošljavale hiljade radnika, korupcija i partijsko zapošljavanje, kratak su opis stanja u kojem se nalaze gradovi na severu. Umesto bacanja prašine u oči javnosti, moraju se preduzeti konkretni koraci kako bi se zaustavila bela kuga koja sve više preti celoj zemlji.

Otvaranje novih radnih mesta, stimulisanje mladih parova na ulazak u brak putem obezbeđivanja beskamatnih stambenih kredita, dodela novčane pomoći za veći broj dece, vraćanje dečjeg dodatka i slično, ključne su mere koje će omogućiti opstanak gradova koji su u najkritičnijoj situaciji, smatraju u SNP.

Foto A. Stanković


RESURSI NE SPASAVAJU NI PLjEVLjA

GOTOVO nestvarno zvuči podatak da su na čelu liste opština sa negativnm prirodnim priraštajem Pljevlja - jedini preostali industrijski centar u Crnoj Gori. U ovoj opštini je negativni priraštaj čak 213 više umrlih u odnosu na broj živorođenih. Ovaj podatak treba da zabrine sve one koji u Crnoj Gori, ali i u Pljevljima i na celom severu, kreiraju život ljudi koji raspolažu sa neverovatnim prirodnim resursima.