NEDELJA - SLOBODAN DAN: Počinje primena Zakona o unutrašnjoj trgovini u Crnoj Gori

Z. Z.

14. 10. 2019. u 06:45

НЕДЕЉА - СЛОБОДАН ДАН: Почиње примена Закона о унутрашњој трговини у Црној Гори
Pijačni prodavci se pitaju da li pravilo važi i za njih

OVOG vikenda, preciznije u nedelju, zaposleni u trgovinama su radili poslednji put, mada ne svi. Sada će to biti pravilo, jer je od danas, 14. oktobra na snazi izmenjeni zakon o unutrašnjoj trgovini.

U jednom lancu domaće trgovine kažu da će u svim marketima i diskontima poštovati zakon i da će nedelja biti neradni dan. Kažu, sve organizacione i strukturne promene su izvršene, poslovanje usklađeno sa novim zakonskim rešenjima.

- Drago mi je što ću moći da uvek isplaniram isti dan u sedmici za odmor i provedem ga sa porodicom. I do sada sam imala slobodan dan, ali svake nedelje različito. To je sjajna odluka za nas zaposlene u prodavnicama - prokomentarisala je Slavica, zaposlena u jednom od marketa u Podgorici.

Pročitajte još - CG: Nedelja dan za odmor

I dok se prodavci u marketima i diskontima raduju primeni novog zakona, na podgoričkoj gradskoj pijaci ne znaju šta ih čeka.

- Bilo bi lepo kada bi se zakon primenio i na nas koji svakodnevno radimo na pijaci. Međutim, do sada nas niko nije obavestio hoće li i za nas važiti to pravilo - ispričali su nam prodavci na pijaci "Gintaš" u Podgorici.

KAZNE UKOLIKO inspektor utvrdi da trgovina radi nedeljom i u vreme državnih praznika, može izreći meru zatvaranja objekta ili novčanu kaznu koja se kreće od 1.000 do 10.000 evra za kompaniju, odnosno od 200 do 500 evra za odgovorno lice.

I među velikim trgovačkim lancima različiti su stavovi, pa ima i onih koji se nadaju da će njihovi zaposleni biti zadovoljni, ali upozoravaju potrošače da će morati da menjaju navike i da dnevne, odnosno sedmične trgovine obavljaju svim drugim danima osim nedelje. Niko neće bežati od poštovanja zakona, međutim, neki ističu da ovo nije dobro rešenje u vreme turističke sezone, jer će biti gubitaka u prometu.

Povodom primene Zakona o unutrašnjoj trgovini oglasili su se i iz Uprave za inspekcijske poslove. Pozvali su na poštovanje zakona, prema kojem će prva neradna nedelja biti 20. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)