Jovica Lončar iz Pljevalja, koji je zajedno sa Duškom Šarićem, bratom Darka Šarića svojevremeno hapšen i optužen za pranje oko 20 miliona evra stečenoh švercom narkotika, dobiće na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode od 11. maja 2011. do 23. aprila 2014. godine, od države Crne Gore, odnosno od njenih građana 105.200 evra.


Naime, Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima, odbacivši žalbu zaštitnice imovinsko pravnih interese Crne Gore, koja će Lončaru morati da isplati i 1.487 eura na ime troškova.


Da podsetimo, optužnicu protiv Šarića i Lončara 2012. godine podigla je tadašnja specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović, a posle oslobađajućih presuda u Specijalnom odeljenju Višeg suda u Bijelom Polju, oni su oslobođeni i pred Apelacionim sudom Crne Gore 2017. a pred Vrhovnim sudom prošle godine.


PROČITAJTE JOŠ: NISU KRIVI ZA PRANjE PARA: Apelacioni sud doneo odluku o Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru


Pred Višim sudom u Bijelom Polju na odlučivanju se nalazi i presuda Osnovnog suda u Pljevljima, kojom je državi naloženo da mu kao naknadu štete za plate koje mu nisu isplaćivane za vreme dok je neosnovano bio u pritvoru isplati još 126.000 evra kao naknadu štete, umesto traženih 136.000 evra.


Dušku Šariću je Osnovni sud u Pljevljima na ime neosnovanog pritvora dosudio 103.000 evra odštete, i ta presuda „čeka“ pravosnažnost.