Androvići čuvaju krst prvog srpskog svetitelja

Vesna RADOJEVIĆ

30. 04. 2015. u 06:15

"Novosti" u Baru, u bratstvu koje brani neprocenjivu svetinju i kult Svetog Jovana Vladimir. Gorele su kuće, padale su glave, ali relikvija stara ceo milenijum je sačuvana

Андровићи чувају крст првог српског светитеља

RELIKVIJU staru ceo milenijum, Krst Svetog Jovana Vladimira, pokušavali su iz ruku barskog bratstva Andrović da otmu mnogi. U selo Mikulići nadomak Bara dolazili su osvajači i vojske, razbojnici i belosvetski hohštapleri, nadajući se da će se dočepati svetinje čija je vrednost nemerljiva. Nikome nije uspelo. Od Osmanlija preko Austrougara, do vojski u Drugom svetskom ratu, svi su iz Mikulića odlazili praznih šaka. Gorele su kuće, padale su glave, ali krst se nije dao!

Bratstvo Androvića je najstarije bratstvo u ovom kraju, za to imaju i dokaz - krst koji čuvaju kao zenicu oka, i to više od devet vekova. Androvići svetinju sa kojom je, na prevaru, pogubljen srpski knez Zete Vladimir, čuvaju životima.

Samo jednom u godini, svetinja ugleda svetlost dana, o Trojčindanu, kada ga iznose na planinu Rumiju, gde je, kaže legenda, nekada bila crkva. U toj crkvi su, po legendi, zgrešili čoban i čobanica, i ona je odletela na drugo mesto. Legenda, dalje, kaže da će se, kada vernici na vrh Rumije iznesu dovoljno kamenja, crkva ponovo sama napraviti.

ZAGONETKA O STAROSTI I POREKLU POREKLO i starost se ne mogu utvrditi. Krst je Vladimiru poslao makedonski car Vladislav kao zalogu da ga neće ubiti, ako dođe u njegovu prestonicu Prespu. Makedonski car ga je prevario i odrubio mu glavu 1016. godine. Legenda kaže da je Vladimir u trenutku pogubljenja držao ovaj krst u rukama. On je prvi srpski svetac i praznuje se 22. maja. Postoje pretpostavke da je relikvija još starija, jer se ne zna je li je Vladislav "napravio" ili je uzeo iz neke crkve.

Vekovima pripadnici sve tri konfesije, pravoslavni, katolici u muslimani, o Trojčindanu izlaze na Rumiju, za Svetim krstom koji nosi jedan od Androvića. Svako u ruci nosi po kamen koji ostavlja na vrh ove planine sa koje puca pogled na svu Crnu Goru i Albaniju.

Androvići su, naizgled, obična porodica, kakvih je mnogo u Crnoj Gori. Oni se tako i osećaju, tako i žive. Ipak, oreol misterioznog krsta je uvek oko njih.

- Nama je to sve normalno, mi smo rasli i živimo sa tim zavetom, naši očevi, đedovi i preci su umrli spokojni, naša deca sa tim rastu - pričaju nam braća Goran i Milan Andrović, koji već nekoliko godina iznose krst na Rumiju, uvek spremni, ako zatreba, za njega i život da daju.

Najmanje 19 pokolenja Androvića su čuvari Svetog krsta, a nedavno je cela ta priča, kult Svetog Jovana Vladimira, proglašena za nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Od legende o Vladimiru i Kosari, preko kneževe pogibije, do dolaska krsta u Androviće, pa sve do današnjih dana.

- Krst je u bratstvo Androvića stigao nedugo posle tragične smrti kneza Vadimira. NJegove mošti su zajedno sa krstom prenete u manastir Prečista Krajinska, a krst je u našu kuću donela u miraz kći sveštenika te crkve. Druga kći je dobila u miraz barjak, a treća bunare. Barjak je nestao, a bunari i danas daju pitku i čistu vodu - priča nam Goran.

TAJNA U BRATSTVU Androvića, samo dvojica ili trojica muškaraca, uglavnog starijih, znaju gde se krst čuva. - Istina. Sad da me pitate, ne znam. A ne znam ni ko zna. Tradicija je da najstariji član porodice, i još dvojica znaju gde je krst. U slučaju da se nekome od njih nešto dogodi, da ne ostane sakriven. Međutim, osim njih niko ne zna gde je - priča nam Milan. Tokom svih devet vekova, kaže on, koliko se zna, niko iz bratstva Androvića nije pokušao da proneveri, izda ili ukrade krst.

U Androvićima se sa kolena na koleno prenose legende koje prate Krst Svetog Jovana Vladimira, a istina je, vele, da se i Knjaz Nikola bio na njega "nameračio".

- Bilo je to u vreme kada je knjaz oslobodio Šušanj od Turaka. Tada je, ljut na Turke, naredio da se poseče sve što se ne krsti sa tri prsta.

Androvići, koji su pravoslavci, brinuli su za svoju braću po krvi. Jedan od pravoslavne braće, Nikola, otišao je kod knjaza da moli za milost, i ovaj mu obeća da ih neće dirati "ako nikakvo zlo nisu činili". I zatraži da vidi krst.

- Doneću, gospodaru ako mi čvrstu veru daš da ću ga i vratiti - reče Nikola. Knjaz obeća i Nikola donese krst. Knjaz ga je dugo zagledao, okretao i na kraju reče:

A... šta bi bilo da ti ga ne vratim? Nikola se ukoči. - Gospodaru, dao si reč. I, knjaz pruži krst Nikoli Androviću.

Krst je, mimo Trojčindana, kada se nosi na Rumiju, iznošen za polaganje kamena temeljca i osveštanja Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru. Krst na kupoli Sabornog hrama identičan je originalu, samo što je mnogo veći. Svetinja je iznošena i prilikom otvaranja zavičajnog Muzeja kralja Nikole u Baru.

- Koliko naše sećanje seže, krst nikada nije napustio Bar - kaže Goran. Jedini zabeleženi "odlazak" bio je u 16. veku, kada je nošen u Italiju gde je opšiven srebrnom gravurom preko koje je urađena pozlata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

alex miles

30.04.2015. 07:33

Bolest je to. Krst jos nikoga nije nahranio, a puno njih u crno zavio.Batalite se od udaranja minusa, na budale sam navikao !.

крстоносац

30.04.2015. 08:20

@alex miles - Свака част овом братству. Кад бисмо сви овако поштовали и чували светиње српског народа...@alex miles Увек ми је жао кад видим људе који су несрећни, а не знају због чега. Па онда ту своју унутарњу муку изливају унаоколо.

E moj Aleksije

30.04.2015. 14:37

@alex miles - sve sto steknes za zivota, poneti na onaj svet neces, ali ces odgovarati za ono sto si cinio na ovom...

Nereligiozni Cika Jovan

30.04.2015. 11:24

To uopste nemoze biti srpska relikvija, jer je u to doba na Balkanu bila Bugarska Imperija. Srbija se pojavila 800 godina kasnije, odnosno 1878 godin na Berlinskom Kongresu. Zbog toga da vas sram bude sto lazte Keltske Srbe, jer je to bilabugarska relikvija.

Geneaolog

01.05.2015. 01:06

@Nereligiozni Cika Jovan - Da li si uspeo da pročitaš nešta za sebe? "Bladimeri, filio Petrislavos, dei gratia dux Trymalia et viciniores Serviæ partes"." Dakle, Ivan Vladimir je sin Petrislava. Petrislav je od Hvalimira. Hvalimirov otac Krajina Belojević oženio je Vlastimirovu kćer, a Vlastimir je Knez Srpski:"Blastemerum Serviorum principem filiæ suæ Crainan Belae Terbuniæ zupani filium. Dukljanizacija je propala na istini "princeps Serborum Stephanus qui et Boisthlabus"ili ὁ τῶν Σέρβων ἄρχων=arhont Srpski..

Rajnders

30.04.2015. 22:02

Ako je krst autentican onda bi Androvici trebalo da shvate da njegov znacaj prevazilazi njihovo bratstvo! Ne moze on biti privatno vlasnistvo bratstva!? Uostalom,sta znaci bratsvo u 21 veku! Krst treba pokloniti Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili mozda Albanskoj pravoslavnoj crkvi da bi bio postavljen pored mostiju svetitela u crkvi u Tirani. Na taj nacin bi krst prvog srpskog svetitelja postao svojina celokupnog vernog naroda! A Androvici bi se proslavili!

darko

01.05.2015. 08:07

@Rajnders - Ne slažem se s tobom jer je krst njima u amanet ostavljen a tvoje viđenje je strogo individualno.Tvoji preci nisu glave davali za njega!

Rajnders

01.05.2015. 12:31

@Rajnders - Darko@ Pa amanet ne znaci da ga ne mogu darivati crkvi?? Tim pre ako su "davane glave" za njega ,treba da se daruje narodu preko crkve! Uostalom nije to Busatlijina glava ili glava Smail age Cengica pa da ih cuvaju oni ciji su ih preci "odsijekli" nego je ovo krst srpskog svetitelja mucenika i mesto mu je pored njegovih mostiju !

Драчанин

01.05.2015. 16:54

@Rajnders - Нијесу главе давали, ал су све српско у сјеверну Арбанију присвојили. И светога краља Јована Владимира и Скадар и легенде и пјесме јуначке и Србе којима је државним указом забрањено имена српска да имају...

Ђуро

01.05.2015. 17:18

@Rajnders - Ти би ипак прије да се дарује "Albanskoj pravoslavnoj crkvi da bi bio postavljen pored mostiju svetitela u crkvi u Tirani"? Да га присвојите ка и Мрњавчевиће, Балшиће, Браниловиће (Кастриоте)...

Rajnders

01.05.2015. 18:24

@Rajnders - Dracanin@ Sve ono sto su srpsko prisvojili to ce ih na kraju i oplemeniti! Bozjim promislom je sveti kralj Vladimir kod njih!

Rajnders

01.05.2015. 22:14

@Rajnders - Djuro@ A zasto da se ne daruje Albanskoj pravoslavnoj crkvi!! Pravoslavni albanci su nasa duhovna braca!! Sve si pomesao! Ovi koje pominjes da su sve prisvojili nisu pravoslavni Albanci! Idi do Korce i uveri se ko im je drazi! Komunizam i bezverje i ovde i tamo je postavio sve naglavacke!!

Krst pripada svetitelju

01.05.2015. 22:27

@Rajnders - Ljudi,ne praznoslovite! Ako hocemo po Bozjoj volji krstu je mesto pored mostiju svetog kralja Vladimira Srpskog!!!To sto se on nalazi u Albaniji nema nikakve veze! I sveti kralj Milutin (otac Stefana Decanskog) se nalazi u Sofiji! Pa nista! Postuju ga Bugari vise nego Srbi!

Dragan

01.05.2015. 12:45

Ovo su najvise vrijednosti koje postoje kod jednog naroda .Krst se cuva i bice cuvan dok god bude Аndrovica,a njih je Bogu hvala dosta ,ugledno bratstvo!!!!Novosti treba da sto vise pisu o ovakvim primjerima cojstva,

alex miles

02.05.2015. 07:42

Da, i moj otac je imao krst ogo vrata, krst u kolima, sve zajedno sa ikonom Sv. Georgija, sve dok se jednog lepog dana nije "poljubio" ceono sa kamionom od 40 tona. Od toga, ja se pameti naucio, nema vise krstova, Sv. Georgija, a jos manje dlakavih popova. Od onda, crkva je za mene samo jedna velika kuca i nista vise.Nadam se da ovo nije van granica pristojnosti po vasem "zakonu" te da cete objaviti. Ako ne, nema problema. Mrtav je !Nema boga niti popa koji ce ga povratiti.

Rajnders

02.05.2015. 10:40

@alex miles - Alex miles@ Svako ima pravo da veruje ili ne veruje. I jedni druge ne bi trebalo da osudjujemo zbog toga! Zao mi je zbog tvog oca . Ti si iz te tragedije izasao nazalost, pun mrznje prema Bogu ali vidis on je verovao ! A vera podrazumeva zivot vecni i za nas pravoslavce i vaskrsenje! Sve ce na kraju doci na svoje mesto!