Zaboravljene patriote obolele od raka: Pentagon optužen za trovanje 110.000 svojih vojnika

NovostiOnline

19. 12. 2019. u 08:23

Заборављене патриоте оболеле од рака: Пентагон оптужен за тровање 110.000 својих војника

Foto Depositphotos

Prema statističkim podacima, oko 110.000 američkih vojnika koji su služili u Iraku i Avganistanu obolelo je od raka
Prema statističkim podacima, oko 110.000 američkih vojnika koji su služili u Iraku i Avganistanu obolelo je od raka, a jedan od razloga je teško trovanje nepoznatim supstancama, piše televizija „Zvezda“.

Među obolelima je i mlađi vodnik američke Ratne mornarice Mark Ho, koji je služio u Iraku 2003. godine.

„Kada su mi dijagnostikovali rak, pomislio sam: ’Do đavola‘. Dali su mi svega pet godina. Ništa ne možeš uraditi za to vreme. Zbog čega se to dogodilo? Oboleo sam od raka zbog služenja u vojsci“, počinje svoju priču Mark.

Beskonačne medicinske pretrage i šake tableta — u američkoj vojsci na hiljade vojnika boluje od raka. Ako je verovati statistici koju su napravili novinari o obolelima od raka u poslednjih 20 godina, rak ubija veterane ratnih operacija mnogo češće nego neprijateljski meci.

I Brajan Alvarado je služio u Iraku. Nije učestvovao u borbenim operacijama, ali se kući vratio kao invalid. Lekari su mu dijagnostikovali zloćudni tumor. Danas je bivši vojnik primoran da govori kroz cev.

„Spaljivali smo smeće, plastiku i opasne otpade. Nismo imali nikakvu zaštitu, dali su nam samo gas maske, ali to je bilo apsolutno nedovoljno kako bismo se zaštitili od zračenja. Dok smo to spaljivali, istovremeno smo sve i udisali“, priseća se taj američki.

Sve što se treba uništiti baca se u ogromne jame pod otvorenim nebom — plastika, oružje, hemijska sredstva, ljudski ostaci, reaktivno gorivo. Rupe sa desetinama tona otpada postale su „tradicija“ u praksi američkih vojnika na Bliskom istoku, piše „Zvezda“.

„Zašto biste to negde odneli i reciklirali, ako se to može učiniti za manje novca na teritoriji Iraka, gde vas niko ne kontroliše“, objašnjava vojni stručnjak Boris Rožin.

Mnogo godina kasnije među američkim veteranima iz Avganistana i Iraka zavlada je epidemija. Prema podacima Ministarstva zdravlja, bolesti su prouzrokovane toksičnim i radioaktivnim supstancama.

Od raka je obolelo više od 110.000 vojnika, a mnogi od njih su umrli.

Kako se navodi, Kongres SAD je zatražio objašnjenje od Pentagona. Zahtevaju da se jame zatrpaju i da se vojnicima obezbedi bar minimalna zaštita od zračenja.

„Pentagon, na primer, plaća operacije promene pola, čak imaju obezbeđen novac za to, ali ne žele da daju novac da se spasu ljudi koji umiru od raka“, izričit je vojni stručnjak Ivan Konovalov.

Istovremeno, vojni budžet SAD za 2020. godinu iznosi 738 milijardi dolara, koji predviđa pomoć Ukrajini, ali ni dolar za lečenje obolelih od raka.

Ministarstvo odbrane SAD ne negira „nuklearni“ problem, ali ne žuri da pomogne veteranima. Sudski postupci vode se decenijama, a ukoliko sud donese odluku o isplaćivanju kompenzacije, onda je obično dobijaju naslednici i rođaci već umrlih vojnika.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

H.

19.12.2019. 09:31

Ni reči nema o štetnom uticaju supstanci "made in USA" na lokalno- okupirano stanovništvo. Patriotizam lepo zvuči, ali nije to u pitanju ako je pokriven dobrom zaradom za okupatorskog američkog vojnika. Para ima da se plati vojska koja žari i pali po svetu, dok Holivud na veliko štancuje filmove i serije pune takvih US vojnika koji su dobročinitelji i usrećitelji naroda gde god čizmom zgaze na tuđe. Shvatili su da su samo tzv. kolateralna šteta- truju sve gde osvoje, pa i svoje potrošne vojnike.

Без бриге..

19.12.2019. 10:24

Пентагон увелико довршава замену за људе а ускоро ћемо видети роботе војнике. Роботима не сметатају зрачења и разноразни отрови тако да неће бити потребе размишљати о моаралу или одштетама.

sole

19.12.2019. 11:44

ako i treba,prema zaslugama,neka malo i njihove majke i sestre placu..........