Glavni grad Estonije Talin može se pohvaliti petogodišnjim besplatnim prevozom za sve gradađe, grad zbog toga nema gubitaka, a Vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima, prenosi Index.hr.


Posle pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka, navodi portal Popup.


"Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego smo izgubili od uvođenja besplatnog prijevoza. Srećni smo što je veliki broj ljudi odlučio da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz", kazao je Alakula.


Prema njegovim rečima, pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše se računalo na građane slabijeg imovinskog stanja.


PROČITAJTE JOŠ: Gradski prevoz u prestonici: Odvojen novac za 190 autobusa


"Računali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani sa niskim i srednjim prihodima. No, koriste ga i građani sa nadprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta... Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživio, što se oseti i u prihodima grada", naveo je Alakula.


On navodi da je glavni grad Estonije pre uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen automobilima, a vazduh je sada mnogo čistiji. Sa uvođenjem besplatnog prevoza, porasle su cene parkiranja, ali Alakula kaže da se niko ne žali jer postoji besplatna alternativa.


Oni koji u Talin dolaze automobilima iz udaljenih mesta i koriste uslugu besplatnog javnog prevoza, a na obodima grada parkiraju automobil ne moraju da plate ni parking.


Primer glavnog grada slediće i ostali.


PROČITAJTE JOŠ: Plaćanje prevoza i karticama


Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svetu.


Besplatni javni prevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemačke i Francuske.


"Trenutno i Pariz razmatra uvođenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagađenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prevozu, sigurno će ga slediti i ostali", zaključuje Alakula, prenosi Index.hr.