Kongo: Ebola stigla u milionski grad

Tanjug

17. 05. 2018. u 10:15

Конго: Ебола стигла у милионски град

Shutterstock

SZO koja šalje vakcine u Demokratskoj Republici Kongu, izrazila je zabrinutost zbog toga što je pojava bolesti stigla do grada jer će to otežati njeno suzbijanje.

KINŠASA - Ministar zdravlja DR Konga Oli Ilunga Kalenga saopštio je danas da je situacija sa ebolom ušla u "novu fazu", pošto je slučaj virusa otkriven u gradu Mbandaka na severozapadu zemlje u kojem živi više od milion ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija koja je poslala eksperimentalne vakcine u Kongo, izrazila je zabrinutost zbog toga što je pojava bolesti stigla u urbanu sredinu jer će to otežati njeno suzbijanje.

Grad Mbandaka se nalazi na oko 150 kilometara od Bikora, ruralne oblasti gde je ebola izbila prošle nedelje.

PROČITAJTE JOŠ - Zajedno u borbi protiv ebole

Svetska zdravstvena organizacija uputila je 4.000 ekperimentalnih vakcina koje će se dati pre svega ljudima u ovom gradu kako bi se sprečilo eventualno širenje bolesti u urbanim zonama.

Vakcina još uvek nema licencu ali se pokazala efikasnom u ograničenim testovima tokom izbijanja ebole u Zapadnoj Africi. Preporučljivo je da se čuva na temperaturi od minus 60 do minus 80, navodi BBC napominjući da je snabdevanje strujom u Kongu nepouzdano.

Prema mišljenju jednog zdrastvenog zvaničnika Konga, moguće je da su bolest u grad donele dve ili tri osobe koje su prisustvovale sahrani jednog obolelog od ebole u Bikoru.

U Kongu su prijavljena 44 slučaja ebole, a do sada je preminulo 23 ljudi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)