KAKO DA IZRAČUNATE UDALJENOST IZMEĐU SEBE I MUNJE? Lakše je nego što mislite!

Novosti online

17. 07. 2021. u 23:15

SIGURNO ponekad posmatrate munje. Poseban doživljaj je posmatrati ih noću, kada svojim bljeskovima na trenutak noć pretvore u dan.

КАКО ДА ИЗРАЧУНАТЕ УДАЉЕНОСТ ИЗМЕЂУ СЕБЕ И МУЊЕ? Лакше је него што мислите!

Foto: EPA/PATRICK PLEUL

Kako se i ovih dana u popodnevnim satima u delovima zemlje lokalno očekuje i jači razvoj oblaka, što znači i mogućnost pljuskova i grmljavine, zgodan je trenutak da odgovorimo na pitanje iz naslova ovog teksta.

 

Koliko je munja koju vidimo daleko od nas?

Pretpostavljamo da ste, posmatrajući munje, uočili kako se grmljavina čuje tek nekoliko trenutaka nakon što ste videli munju!

D. Balšić

 

Jeste li se ikad zapitali zašto je tako?

Razlog zbog kojeg najprije vidimo munju, a tek onda čujemo grmljavinu, leži u činjenici da svetlost ima puno veću brzinu od zvuka, pa bljesak munje puno prije dođe do nas, dok zvuku za to treba treba malo više vremena. Upravo pomoću vremena koje prođe od munje do grmljenja možemo jednostavno odrediti na kojoj udaljenosti od nas se grmljavina dogodila!

Kada vidite munju, počnite brojati do trenutka kada čujete grmljavinu. Ako ste izbrojali do tri, to znači da se grmljavina dogodila otprilike na udaljenosti od jednog kilometra. Zvuk grmljenja, naime, vazduhom se širi brzinom od oko 300 metara u sekundi, što znači da mu je za udaljenost od jednog kilometra potrebno otprilike tri sekunde. Ako ste, na primer, izbrojali šest sekundi, zagrmelo je na udaljenosti od dva kilometra.

Foto: Tanjug/Oksana Toškić

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDINA DRŽAVA KOJA JE DOBILA IME PO ŽENI: Snažne vojske oko nje ratovale više od 10 puta, a poznata je i po Nobelovcima (VIDEO)