ŽENA (25) iz Rod Ajlenda u SAD zapanjila je lekare kada su joj izvadili plavu krv.

Ona se požalila na malaksalost, umor i zadihanost nakon što je uzela lek protiv zubobolje. Iskusni lekari su posle početne neverice ponovili test sa istim rezultatom, dok je pacijentkinja i sama pomodrela.

Pročitajte još: NEREALAN PRIZOR: Crni panter se prošetao krovovima francuskog grada (VIDEO)

Ova pojava, kada koža poprimi plave i sive nijanse, zove se cijanoza. Može da je izazove benzokain, jedan od aktivnih sastojaka pojedinih lekova za zubobolju i prehladu, koji deluje kao lokalni anestetik. Uprošćeno rečeno do ove pojave dolazi kada hemikalija zaustavi prenos kiseonika između krvi i tkiva pa nastaje “metemoglobinemia”. Zanimljivo da je lek za ovo stanje, koji je odmah dat ženi, jarko plave boje. On vraća elektron koji nedostaje molekulu hemoglobina.

- Pacijentkinja je rekla da je konzumirala velike količine benzokaine prethodne noći – napisali su izveštaju koatori studije o ovom slučaju, doktori Otis Voren i Bendžamin Blekvud.

Pročitajte još: Bebu “dojili” samo kafom osam meseci!? (VIDEO)

Dotkor Voren dodaje da je u svojoj karijeri video samo jednog “plavog” pacijenta, što mu se urezalo u pamćenje, pa je brzo odgonetnuo misteriju.

- To je jedan od onih slučajeva o kojima slušate na predavanjima, učite o njima, i pojavljuju se na ispitima, ali ih skoro nikad ne vidite – kaže stručnjak za CNN.

(cnn.com)