Zahvaljujući visokom stepenu odgovornosti sugrađana kad je reč o poštovanju mera tokom borbe sa pandemijom virusa korona, u Semberiji nema novih slučajeva zaraze kovidom-19, ali medicinski stručnjaci upozoravaju da virus još nije pobeđen i da će nošenje zaštitnih maski, češće pranje ruku i fizička udaljenost među sagovornicima biti pravila na koja će svi morati da se naviknu.

Direktorka Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić istakla je da su svi rezultati koji su stigli iz Instituta za javno zdravstvo proteklih dana negativni i da u bolničkom karantinu nema pacijenata.

- U karantinu u Domu učenika nalaze se dve osobe pozitivne na virus korona, iz Bijeljine i Ugljevika, i dobrog su zdravstvenog stanja. U bolničkoj izolaciji imamo 17 osoba, u kućnoj šest, a do danas smo testirali ukupno 569 ljudi. Zahvaljujem sugrađanima koji su odgovorni i koji poštuju savete stručnjaka – poručila je Lovrićeva.

Direktor Doma zdravlja Duško Milovanović kaže da se pod medicinskim nadzorom Higijensko-epidemiološke službe nalazi 214 osoba.

- Do sada je naša zdravstvena ustanova poslala u Banjaluku uzorke 328 ljudi8 za koja se sumnjalo da su zaražena kovidom-19. Nastavljamo da pratimo epidemiološko stanje, koje je za sada u Bijeljini povoljno – istakao je Milovanović.

U prethodna 24 časa republički zdravstveni inspektor izdao je na graničnom prelazu Rača 32 rešenja o izolaciji, dok je na Pavlovića mostu izdato osam rešenja. Policijska uprava Bijeljina kaznila je devet ljudi koja nisu koristila zaštitne maske, kao i jednu osobu koja nije poštovala meru samoizolacije. Pripadnici Komunalne policije kontrolisali su 10 sugrađana u izolaciji i svi su bila na svojim adresama.

Gradski štab za vanredne situacije zamolio je sugrađane koji dolaze iz inostranstva da poštuju pravila o izolaciji i tako pomognu u održavanju stabilne epidemiološke slike u Semberiji, a upozorio je da neodgovorno ponašanje neće biti tolerisano.