Srbija i Srpska udruženo: U Banjaluci otvorena izložba Zlatne niti ćirilice

Novosti Online / D.LALIĆ

ponedeljak, 27. 01. 2020. u 21:45

Србија и Српска удружено: У Бањалуци отворена изложба Златне нити ћирилице
U Banjaluci otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice" koju čini više od 50 originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga
U Banjaluci je večeras otvorena izložba "Zlatne niti ćirilice" koju čini više od 50 originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga.


Izložbu je otvorila pomoćnik ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da je reč o predivnoj izložbi čije su teme azbuka, ćirilica, srpsko pismo. - Srpski jezik i ćirilica su temelj našeg nacionalnog identiteta i jedna od ključnih stvari za naš kulturološki opstanak, rekla je Đakovićeva.


Izložba, koju je priredilo udruženje "Beo-etno vizija" iz Beograda, otvorena je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i proslave dana Svetog Save.


Na izložbi se čulo i da ćirilica odražava dušu srpskog naroda, njegovo samosvojno duhovno nasleđe, te da je autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i neguje unutar srednjovekovne dvorske i crkvene umetnosti, inspirisala članice "Beo-etno vizije" iz Beograda da lepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem.


Autor izložbe i predsednik "Beo-etno vizije" Vera Avlijaš rekla je novinarima da publika na izložbi može viđeti upravo "zlatne niti ćirilice", odnosno simbole i poruke u kojima će moći da nasluti kako je svet funkcionisao u srednjem veku.Avlijaševa je zajedno sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla radove prikazane na izložbi.


Udruženje "Beo-etno vizija", osnovano je krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa upozna podjednako i domaću i stranu publiku, ali i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svetu.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i kulture Srpske, Sekretarijata za vere i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.


Stručnu kordinaciju ovog izlagačkog projekta potpisuje "Artis centar" iz Beograda čiji je direktor, istoričar umetnosti, Tamara Ognjević govorila na otvaranju.


Izložba će biti otvorena do 15. februara.


Pročitajte još: STRUČNjACI PORUČILI: Ćirilicu voleti i čuvati jer je ona srpska tekovina


Otvaranju izložbe u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor prisustvovali direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i ličnosti iz javnog, kulturnog i društvenog života Banjaluke i Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije