Nastavljena hapšenja u akciji Pero: “Pali“ političar i policajac MUP USK

O. M.

09. 12. 2019. u 19:43

Настављена хапшења у акцији Перо: “Пали“ политичар и полицајац МУП УСК

foto Avaz

Obojica se terete da su, iskorišćavajući svoj službeni položaj, bili deo organizovane kriminalne grupe

ŠEF Odseka za droge MUP Unsko-sanskog kantona Alaga Čaušević i predsednik Kluba poslanika A-SDA u Skupštini USK Rasim Pajić uhapšeni su u nastavku akcije "Pero", usmerene na razbijanje kriminalne grupe osumnjičene za izdavanje i prodaju lažnih diploma.

U Kantonalnom tužilaštvu USK navode da se obojica terete da su, iskorišćavajući svoj službeni položaj, bili deo organizovane kriminalne grupe.

Tokom dana ispitano je još 14 osumnjičenih, mahom radnika Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus", koje su se našle u centru afere s lažnim diplomama. Time je broj osumnjičenih narastao na 72 osobe. Među kojima je i gensek A-SDA i vlasnik pomenutih škola Admir Hadžipašić, kojem je određen pritvor zajedno s još 10 osumnjičenih.

Pročitajte još - Kriminalna grupa godinama "trgovala obrazovanjem": Uhapšeno 20 osoba, izdali na hiljade lažnih diploma?

Grupa se tereti da je nezakonito, odnosno za novac izdavala sertifikate i diplome od osnovne škole do fakulteta. Cene su se navodno kretale od 1.000 do 25.000 KM. Za pet meseci istrage tužilaštvo je dokumentovalo 300 lažnih diploma, a sumnja se da su izdali više hiljada "lažnjaka".

Nedavno je i Ministarstvo obrazovanja USK donelo rešenje o zabrani rada Visoke međunarodne škole u Cazinu za obavljanje delatnosti visokog obrazovanja, dok je na period od tri godine zabranjen rad Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus". Takvo rešenje je doneto zbog niza nezakonitosti, koje su utvrdili inspekcijski organi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije