Kriminalna grupa godinama trgovala obrazovanjem: Uhapšeno 20 osoba, izdali na hiljade lažnih diploma?

O. MATAVULj

13. 11. 2019. u 20:55

Криминална група годинама трговала образовањем: Ухапшено 20 особа, издали на хиљаде лажних диплома?

Centar za obrazovanje odraslih u Cazinu Foto Skrišot

Među 20 privedenih i bivši delegat Doma naroda FBiH Admir Hadžipašić

AGENCIJA za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Pero" uhapsila je najmanje 20 osoba koje se dovode u vezu sa izdavanjem više hiljada lažnih diploma, od osnovne škole do fakulteta.

Među uhapšenima je bivši delegat Doma naroda Parlamenta FBiH i gensek stranke A-SDA Admir Hadžipašić, inače suvlasnik Centra za obrazovanje odraslih "VITA plus" u Cazinu, i suvlasnik Goran Lalović. Zbog odavanja informacija o ovom predmetu u akciji "Blic" u Banjaluci istovremeno su uhapšeni radnici SIPA Božo Purković i Predrag Mrđa.

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da se akcija "Pero" sprovodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK i Kantonalnog suda u Bihaću.

- Uhapšeno je više lica i pretresene su stambene i poslovne prostorije na 12 lokacija u Bihaću, Cazinu, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Visokom i Istočnom Sarajevu. Svi su osumnjičeni za krivična dela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, primanje poklona i pranja novca - rekao je Miladinović.

On pojašnjava da je paralelno sprovedena akcija "Blic", u kojoj su uhapšena dva pripadnika SIPA koja su imala status državnih, a ne policijskih službenika.

Pročitajte još - Još nisu poništene lažne diplome škole iz Tutina

Portparol Kantonalnog tužilaštva USK Irena Marjanović Čavkić kaže da na predmetu već pet meseci radi tužilački tim, a istragom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica.

- Osumnjičenima se na teret stavlja da su kao organizovana grupa od 2014. počinili niz krivičnih dela. Pronalazili su osobe kojima su nezakonito, bez nastavnog procesa, odnosno za novac pribavljali sertifikate i diplome od osnovne i srednje škole, do fakulteta - rekla je Marjanović Čavkićeva.


Inspektori SIPA u akciji Foto Sipa


Ona kaže da se sumnja da su osumnjičeni nezakonito izdali nekoliko hiljada diploma, a da je u pet meseci istrage dokumentovano 300 lažnih diploma.

- Osumnjičeni su time stekli višemilionsku korist. Deo svega je išao kroz blagajnu pravnih lica, pa se terete i da su utajili porez od preko 200.000 KM. Deo novca pokušali su da legalizuju kroz kupovinu nekretnina - ističu u tužilaštvu USK.

SEKS-SKANDAL

CENTAR za obrazovanje odraslih "VITA plus", koji je u fokusu akcije, bavi se prekvalifikacijama i usavršavanjem za više stručnih zanimanja i organizuje jezičke kurseve. Uhapšeni direktor Centra Admir Hadžipašić iz politike se povukao nakon što se u javnosti pojavio video-snimak na kome od jedne žene traži seksualne usluge kako bi je zaposlio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije