Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević učestvuje na konferenciji pod nazivom “Izgradnja efektivnih, odgovornih i inkluzivnih institucija”, koja je u utorak počela u Ankari, a tim povodom je iznio nekoliko zaključaka o navedenoj temi.

-Problemi sa kojima se suočavaju svi državni organi u ovom delu sveta su vezani za sporo prilagođavanje potrebama građana i privrede u eri digitalne ekonomije. Danas i sutra ćemo imati priliku da čujemo neke od eksperata koji će govoriti o svojim iskustvima u radu sa vladama, ministarstvima i drugim javnim organima u Evropi i centralnoj Aziji, rekao je Rajčević.

Za Republiku Srpsku je posebno zanimljiv poslepodnevni panel “Očekivanja od Gav teka” na kojem će biti reči o tome kako vlade koriste tehnologije da bi se suočile sa izazovima u oblastima koje utiču na populaciju, kao što su negativni demografski i migracioni trendovi, zdravstvena zaštita, energetika, transport i upravljanje otpadom.

PROČITAJTE JOŠ - Srđan Rajčević na originalan način predstavio rezultate i planove Ministarstva (VIDEO)

- U okviru bilateralnih sastanaka nastojaću da predstavim komparativne prednosti Srpske u smislu ulaganja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, te upoznati sagovornike o našim ambicioznim planovima i aktivnostima koji su vezani ne samo za digitalizaciju uprave nego i razvoj novih tehnologija i kojima se te prednosti mogu efikasno koristiti, kao što su kripto tehnologije, naveo je Rajčević.

Regionalnu konferencija o upravljanju na prostoru Evrope i centralne Azije organizuje Svjetska banka u saradnji sa kabinetom predsednika Turske, Evropskom komisijom, Vladom Velike Britanije, UN i Sigmom.

Dvodnevni skup u Ankari okupio je više od 450 naučnika, vladinih zvaničnika, predstavnika međunarodnih razvojnih projekata, privatnog sektora i civilnog društva iz Evrope i srednje Azije, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.