U SUSRET 12. maju, slavi Svetog Vasilija Ostroškog - velikog čudotvorca, čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, hodočasnici iz cele Hercegovine krenuli su ka tom svetom mestu, kako bi se poklonili moštima svetitelja.

Hercegovci svake godine u sve većem broju odlaze na taj put, a članovima ansambla nacionalnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja ovo je 16. hodočašće. Njih 37 devojaka i momaka kažu da u manastir Ostrog idu po duševni mir.


PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Đurđevdanski festival se čuje van granica

- Razlog mog odlaska je ispunjenje želje, jer sam čula da kad se dođe pod Ostrog, da je to poseban osećaj duhovnog mira i spokoja. Ovo mi je prvi put da zajedno sa drugovima iz ansambla idem na poklonjenje - kaže 15-godišnja Anastasija Eraković, najmlađi član te grupe.

Iz Trebinja na put dug oko 90 kilometara krenulo je i društvo iz naselja Gorica.

- Svake godine sve nas je više. Nekome je ovo sedmi, nekome prvi put, ali to je manje važno. Važno je da idemo u zdravlju i veselju i da se pomolimo svetitelju - rekao je Miloš Lečić.

Grupa od 93 hodočasnika krenula je iz Nevesinja pešice na pokloničko putovanje za manastir Ostrog. Među njima je i pet vernika iz Višegrada. Hodočasnici, među kojima je bilo najviše mladih, okupili su se ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg i nakon blagoslova sveštenika Mladena Čalije krenuli su na put dug 170 kilometara.

Hodočasnici iz Trebinja

Ovo je, inače, osmo grupno pešačenje iz Nevesinja u najznačajniji centar verskog hodočašća na pravoslavnim prostorima i do sada je najmasovnije.

Iako im vremenske prilike na početku putovanja nisu bile naklonjene, Nevesinjci kažu da ne razmišljaju o kiši.

- Stalno imamo na umu svetitelja i njegov isposnički život, i to je glavni motiv našeg putovanja, kojim prevazilazimo fizičke napore. Ono što je za pravoslavni svet Sveta Gora, to je za Hercegovce manastir Ostrog - rekao je Milan Kandić, kome je ovo deveto uzastopno pešačenje iz Nevesinja do Ostroga.

Zoran Radojičić i Jelena Rakita doputovali su čak iz Kanade da bi sa Nevesinjcima peške krenuli na poklonjenje svetitelju.

I Bilećani već godinama samoinicijativno organizuju pokloničko putovanje u manastir Ostrog.


SVETAC ROĐEN KOD TREBINjA

SVETI Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodio se u selu Mrkonjići, kod Trebinja, u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine, od pobožnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju je dobio ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdošu se zamonašio dobivši ime Vasilije. Posle boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najpre boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog. Upokojio se 29. aprila 1671. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Predviđa se manji rod i veća cena maline

PRAZNIK U MRKONjIĆU

ZA praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog 12. maja u njegovom rodnom selu okupi se veliki broj vernika iz celog sveta. U Mrkonjićima, koje se nalaze 30 kilometara od Trebinja prema Ljubinju, broj posetilaca se povećava, tako da je prethodnih godina napravljeno veliko parkiralište, uređen prilaz... Nedavno je predstavljen i projekat izgradnje Duhovnog centra, za šta je Vlada Srbije već donirala 800.000 maraka.