Srbija i Srpska udruženo do jedinstvenog inovacionog ekosistema

D. Lalić

ponedeljak, 25. 02. 2019. u 15:56

Србија и Српска удружено до јединственог иновационог екосистема

Srđan Rajčević i Nenad Popović,Foto Tanjug

Srbija spremna da u potpunosti stavi na raspolaganje svoje znanje i iskustvo u izgradnji inovacionog ekosistema, kao i da finansijski podrži izgradnju inovacione infrastrukture u Republici Srpskoj, rekao je Popović

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović su na sastanku održanom u ponedeljak u Beogradu ocenili da bi jedinstveni inovacioni ekosistem kao takav podstaknuo ubrzani razvoj ekonomije zasnovan na inovacijama i znanju.

Popović je naglasio da je Srbija spremna da u potpunosti stavi na raspolaganje svoje znanje i iskustvo u izgradnji inovacionog ekosistema, kao i da finansijski podrži izgradnju inovacione infrastrukture u Republici Srpskoj.

- Naše dve vlade nastavljaju da rade na realizaciji zajedničkih projekata u gradu Zvorniku i opštini Osmaci u Republici Srpskoj. U Zvorniku, zajedno sa Tehnološkim fakultetom u ovom gradu, radimo na izgradnji inovacionog startap centra, po uzoru na takve centre u Srbiji, dok u opštini Osmaci želimo da napravimo najsavremeniju istraživačku stanicu za razvoj mladih talenata, po ugledu na Petnicu kod Valjeva, istakao je Popović.

On je ocenio da će ova dva projekta, osim uticaja koji će imati na privredni rast kroz stvaranje dodatne ekonomske vrednosti i obrazovanje mladih inženjera, značajno doprineti i čvršćoj integraciji srpskog naroda sa obje strane Drine.

Pročitajte još - Srbija i Srpska da budu jedno!

Popović je istakao da će ova dva projekta biti tema zajedničke sednice Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, koja će biti održana u četvrtak, 28. februara u Beogradu.

Rajčević je rekao da je izuzetno zadovoljan što je njegova prva poseta van Srpske, u ulozi ministra, upravo poseta Srbiji.

- Srbija je načinila krupne korake u razvoju svog inovacionog ekosistema. Želimo da učimo iz njenih iskustava i da primenimo dobre modele koji su u Srbiji doneli rezultat, koji se danas lako vidi kroz veliki broj svetski priznatih inovacionih kompanija koje posluju u Srbiji, ali i kroz obrazovanje i razvoj inženjera koji su verovatno najbolji u ovom delu Evrope, istakao je Rajčević.

On je naveo da je Srpska stavila fokus na razvoj ekonomije zasnovane na modernim principima, saopšeno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

- To su principi korištenja znanja, digitalizacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, jačanja saradnje nauke i privrede. Osim toga, Srpska ima odličnu geografsku poziciju, konkurentan privredni ambijent u smislu energetskih resursa i mreže auto-puteva i zbog toga smatramo da ispunjavamo sve infrastrukturne preduslove da na našoj teritoriji privlačimo najbolje inovacione kompanije i razvijamo našu ekonomiju, rekao je Rajčević.

Bilateralnom sastanku Rajčevića i Popovića prethodio je radni sastanak koji su održali sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, dekanom Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Miladinom Gligorićem, kao i načelnikom opštine Osmaci Ljubom Petrovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije