Srbija i Srpska da budu jedno!

S. MIŠLjENOVIĆ / O. MATAVULj

09. 01. 2018. u 21:29

Србија и Српска да буду једно!
Svečanim defileom i akademijom obeležen Dan RS, predsednik Milorad Dodik poručio. Ne odričemo se prava na referendum, to je odraz suverenosti

BOREĆI se za slobodu, srpski narod se borio za svoju državu. Tamo gde je imao svoju državu, srpski narod je imao i slobodu. Danas Srbi imaju dve države - Republiku Srpsku i Srbiju. Želim da one budu jedno.

Ovo je u utorak, na obležavanju Dana RS, poručio predsednik RS Milorad Dodik. Praznik je u Banjaluci obeležen svečanim defileom sa 1.800 učesnika među kojima su bili pripadnici policije, ratni vojni invalidi, vatrogasci, lovačka udruženja, studenti, a prisustvovali su i zvaničnici iz Beograda. Pred okupljenim građanima nije se pojavio Treći pešadijski puk oružanih snaga BiH.

Dodik je posle defilea rekao da RS predstavlja "želju srpskog naroda za slobodom i plemenitom idejom da se bude svoj na svome":

- Srpska se neće odreći prava na referendum kao odraz narodne suverenosti, već će se naprotiv, tražiti odluka naroda svaki put kada se oceni da su ugroženi suštinska osnova RS i njena neotuđiva prava. Nećemo biti avanturisti, pa srljati u neizvesnost, tražićemo i čekati jedinstvo svih političkih partija.

VUČIĆ: MIR I STABILNOST PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je Dodiku čestitku povodom Dana RS. - U ime građana Srbije i u svoje ime, vama, Vladi i narodu RS čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u RS i Bosni i Hercegovini - piše u čestitki.

U narednom periodu, prema Dodikovim rečima, na referendumu će se glasati i o novom Ustavu RS, koji je, kako kaže, većim delom napisan i u skladu je sa Dejtonskim sporazumom:

- Jedna ruska poslovica kaže: "Ne boj se suda, već nepravednih sudija". Put Srpske bio je težak u stalnoj borbi za njeno očuvanje. Za Srpsku je palo oko 30.000 žrtava - vojnih i civilnih. Zato je postojanje Republike pobeda svih tih stradalnika, kao nastavak njihovih života. Dok postoji RS, postojaće i sećanje i poštovanje prema žrtvama.

Pročitajte još - Dodik: Očekujem Deklaraciju na Dan državnosti Srbije; Kusturica: Srpska može da funkcioniše i kao zasebna državaPotpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Srbiju i Srpsku spajaju isti narod, običaji i uzajamni osećaji koji građani ove dve zemlje gaje jedni prema drugima:

- Spaja nas ljubav prema slobodi, koju smo teško izborili i zato je cenimo više od svega. Samo snažna i stabilna Srbija može da bude oslonac RS i samo takva Srbija može da garantuje, kako to predviđa Dejtonski sporazum, mir i stabilnost BiH.

On je rekao da je ponosan što predsednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i dve vlade, učvršćuju rad u interesu srpskog naroda, poštujući i sve druge narode i gradeći bolju budućnost.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je RS nastala kao plod borbe srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi, zbog čega Srpska ima obavezu da čuva tekovine te borbe, dejtonsku BiH, kao i odredbe koje su omogućile srpskom narodu i svim drugim koji žive u BiH da odlučuju sami o sebi:

- Republiku Srpsku volimo, a BiH poštujemo .

Lazar Ristovski, čuveni glumac, je na početku svečane akademije "Misli na otadžbinu" rekao da slobode za srpski narod nema dok se Srbija i rs ne spoje u jedno.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić nije prisustvovao defileu, a u utorak je izjavio da osporavanje 9. januara kao Dana RS ne može da urodi plodom.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov čestitao je građanima RS i rekao da ne treba negirati da je 9. januara osnovana Srpska.

NIKOLIĆ: ŽELIM VAM NEZAVISNOST

DODIK je u utorak odlikovao bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića za "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS".


- Ako je put da se Srpska i Srbija približe jedna drugoj vaša samostalnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi - rekao je Nikolić zahvaljujući se na ordenu.

Odlikovan je i čuveni reditelj Emir Kusturica koji je rekao da srpski narod još od Napoleona "trpi razjedinjavanje sa našom slovenskom braćom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

тлн

09.01.2018. 22:19

Mi necemo u evropsku uniju i nato!!! Necemo kad bi nam atomske bombe stajale iznad glave , kad bi nam "cijev" non-stop bila prislonjena na celo!! Necemo u INAT!! Nista ne zaboravljamo!!! Srpski narod , mislim na narod u cjelini, hoce samo u onaj ekonomski i vojni savez u kojem se nalazi Rusija, sve drugo je pogubno po nas!!

ranko75

11.01.2018. 01:00

@тлн - Necemo mi ali Vucic hoce, i sta da radimo? Da mu kazemo da ide ali bez nas!

Komsija

10.01.2018. 02:05

Mi Albanci i Kosovo,necemo ni pod Bombama,niti pod cev na celo,da budemo vise sa Srbijom.Dosta smo bili 100 godina,i nikad vise.Mi ocemo samo sa Amerikmom,i nikom drugom.To je nas spas,

Реална подела

10.01.2018. 11:10

@Komsija - Сусед, оставите Србији север Косова, све српске општине, манастире и цркве, па идите где год хоћете !

Spiridon S.

10.01.2018. 12:50

@Komsija - @Komsija.Sve je to lepo..Ali vi ste ukrali i bespravno uzeli ono sto nije vase,nikad nije bilo a dace Bog nikad i nece biti vase..Razumem vas kad kazete da ne zelite sa nama..Ipak radi se o nekim civilizacijkim razlikama..Verujem da ce vam se ispuniti zelja jednog dana da zivite bez Srba,ali preko Prokletija..Albanske vrleti su slabo naseljene..Kosovo je Srbija.

Да ти кажем

10.01.2018. 20:38

@Komsija - Komsija, тих 100 година ви већ имате своју државу, Албанију, али КиМ никад нисте имали, чак ни 1941, кад је било под италијанском и немачком окупацијом! А ако вам је мала ова Албанија, имате на Кавказу, на југу Дагестана, своју прапостојбину Албанију из које су вас Арапи довели на Сицилију!

ranko75

11.01.2018. 00:59

@Komsija - Jeste amerika vam je spas. Oni su vam izrucili uranija na Kosovu barem 5 puta vise nego u uzoj Srbiji. Mi u uzoj Srbiji umiremo posle toga od raka 3 puta vise nego do bombardovanja i ako su nam bacili barem 5 puta manje.Koliko ono vi umirete od raka posle bombardovanja vise nego do bombardovanja? Za to se zahvalite SAD stro su vas usrecili vise nego nas.

Goran

10.01.2018. 10:07

Neka budu jedno pa u EU 2025 kao jedna drzavna celina. Ali ne u Nato i ne u savez sa Rusijom! Neutralnost je za nas kao stvorena!

zaliv.net

12.01.2018. 18:33

@Goran - Da budu jedno? Pa bili su jedno, si ti negde bio zakopan kao cuskija od rodjenja pa ne znas nista? Ratovali Srbi sa poturicama u vise navrata, poturice se priklonile svakom osvajacu a sad Srbi sa njima treba da zive zajedno, ono sto je nespojivo ne treba spajati vec odvojiti pa neka zive kao ljudi kao komsije! Ne moze mene neko naterati da spojim moje dvoriste i kucu sa nekim ko je cinio zlo mom ocu ili pradedu....alo pameti! ONO STO NE IDE JEDNOSTAVNO NE IDE! Knjigu u ruke pa mozda shvatis

ЗАЈЕДНО СМО МНОГО ЈАКИ

10.01.2018. 11:08

Срба у Србији има 6,5 милиона , у суседним државама на Балкану још 1,5 милиона , а у ЕУ још 2 милиона ! Заједно 10 милиона НЕПОБЕДИВИХ , зато се многи плаше и противе да Србија уђе у ЕУ и НАТО ! Са вером у Бога , за моћну Краљевину Србију у ЕУ !!