PRVI PUT U ISTORIJI SVETINjE: Kinezi Jang i Li se u crkvi Svetog Marka zakleli na vernost

J. MATIJEVIĆ

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 20:54

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ СВЕТИЊЕ: Кинези Јанг и Ли се у цркви Светог Марка заклели на верност

Foto P. Milošević

Pod svodovima Crkve Svetog Marka u Beogradu, u ponedeljak su se na večnu ljubav zarekli Jang Ksi Ran i Li Ju iz Sijana

VELIČANSTVENA pesma hora Crkve Svetog Marka u Beogradu, pa svečani obredi zaručenja i venčanja. Sve je na svadbi u ponedeljak bilo po crkvenim kanonima, osim što je, prvi put u istoriji hrama na Tašmajdanu, po pravoslavnom obredu venčano dvoje Kineza - Jang Ksi Ran (36) i Li Ju (35). Notu neuobičajenosti dala je i mladina odežda - šuhfu, ručno izvezena haljina i cipele od crvene svile kakve nose neveste u drevnom gradu Sijanu, početnoj stanici čuvenog, antičkog Puta svile.

U svetu zajednicu braka mladence su uveli protojereji stavrofori Trajan Kojić i Sreten Mladenović, a kumovi su im bili Beograđani, Zoran Petrović i Marina Micić. Da uveliča venčanja prijatelja, iz kineskog grada Sandu u Beograd je došao i Sun Juan Tao, a svečanosti su prisustvovale i mladoženjine kolege iz kineske Korporacije "Čajna rilvej dizajn", angažovane na izgradnji deonice brze pruge Beograd - Subotica.

Pročitajte još - KRSTILI SE U CRKVI SVETOG MARKA: Jang i Li postali pravoslavci, zakazali i crkveno venčanje

- Bilo je uzvišeno i prelepo, baš kao što je bilo i 1. marta kada nas je u ovoj crkvi krstio prota Kojić - rekao nam je Li glasom punim radosti. - Srećan sam što mi se ispunila želja da se sa budućom suprugom najpre krstim, a potom i da se venčamo po pravoslavnom obredu. Poželeo sam to još pre desetak godina dok sam prvi put prisustvovao crkvenom venčanju dvoje Srba. Žao mi je samo što našem predivnom venčanju nisu prisustvovali roditelji. Nisu mogli da dođu. Ali, naš brak je velika sreća za naše porodice i oni su to u Sijanu već obeležili na svoj način. Mi ćemo im već sutra poslati fotografije i snimak venčanja na ce-deu. Siguran sam da će uživati i biti ponosni kada budu gledali.

Li je u Srbiju, sa roditeljima, trgovcima, došao 1998. godine i od tada, kako kaže, sa našim narodom deli dobro i zlo. Kada su se njegovi roditelji vratili u Kinu, on je ostao u Beogradu i sada radi kao prevodilac.

- Već dve decenije živim u ovoj lepoj zemlji, imam prijatelje, sada i kumove - priča Li. - Oni su me odavno "krstili" i nadenuli mi ime Goran. Kada sam upoznao Jang i shvatio da naša veza ima budućnost, otkrio sam joj svoju želju o krštenju i venčanju po pravoslavnim obredima. Ona se odmah saglasila i pristala da se preseli u Srbiju. Ovde ćemo ubuduće živeti i, nadam se, gajiti našu decu.


UZVIŠEN OBRED

ŽELEO sam da prisustvujem venčanju svojih prijatelja i nije mi bilo teško da čak iz Sandua dođem u Beograd - rekao nam je Sun Juan Tao. - Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam svime što sam video proteklih nekoliko dana. A, samo venčanje po pravoslavnom obredu je toliko lepo i uzvišeno da ću ga zauvek pamtiti i prepričavati porodici i prijateljima u Kini.

ZNATIŽELjNI TURISTI

VENČANjU dvoje Kineza u Crkvi Svetog Marka prisustvovali juče i nezvani gosti. Bili su to turisti iz Nemačke i Velike Britanije, koji su obilazili svetinju na Tašmajdanu. Ne skrivajući iznenađenje, fotografisali su mladence, a neki od njih, da bi videli ceo obred, venčanju su prisustvovali do kraja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Gloria S.

20.05.2019. 21:25

Srecno i bericetno da Vam je u celom vasem zivotu.A sada ocekujemo i naslednike ako bog da!!!

Draga

20.05.2019. 21:40

Drugi su nam, verovali ili ne, ogledalo da vidimo svoje lepo lice ili da shvatimo sta imamo. Hvala Mladencima sto su podelili svoje vencanje s nekim od nas pa i sa Nevernim Tomama. Imali dug i ispunjen zivot u ljubavi, veri i nadi.

Gavrilo

20.05.2019. 21:49

Ovo je nesto uzviseno i ostavlja bez daha, a ne one gluposti iz rijalitija od kojih neki listovi zive, stavljajuci ih na naslovne strane. Srecno uz mnogo dece.

Братеее

20.05.2019. 22:57

Neka je sa srecom...dugoo ..vjecno i bericetno vam biloo ..dobro dosli u pravoslavlje !!!