Solidarnost se vraća kući

M. STANČIĆ

četvrtak, 26. 07. 2018. u 08:02

Солидарност се враћа кући

Skoplje posle zemljotresa

Glavni grad Makedonije ove nedelje obeležava 55. godišnjicu katastrofalnog zemljotresa koji je Skoplje pogodio u praskozorje u 5.17, 26. jula 1963. godine. Postavljena ploča sa Titovom porukom

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

SKOPLjE je doživelo neviđenu katastrofu, no Skoplje ćemo ponovo izgraditi uz pomoć čitave naše zajednice. Ono će postati simbol bratstva i jedinstva, jugoslovenske i svetske solidarnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Skoplje: 48 godina od razornog zemljotresa

Ove reči isklesane na ploči, kojima se 27. jula 1963. godine, dan posle katastrofalno zemljotresa, Josip Broz Tito obratio Skopljancima, ponovo krase zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice, danas Muzeja grada Skoplja. Ta Brozova poruka dugo je bila svedok istorijske solidarnosti koju je Skoplje dobilo od tadašnje jugoslovenske zajednice i sveta posle razornog potresa. Bila je prepoznatljiv neraskidivi deo Muzeja i skopskog gradskog jezgra. Povratak poruke simbolično je nazvan "Solidarnost se vraća kući" uz prigodne aktivnosti u Muzeju grada Skoplja.

PROČITAJTE JOŠ - PANIKA U SKOPLjU: Još jedan jak zemljotres

Glavni grad Makedonije sa dvadesetak kulturnih događaja na nekoliko lokacija ove nedelje obeležava 55. godišnjicu katastrofalnog zemljotresa koji je Skoplje pogodio u praskozorje u 5.17, 26. jula 1963. godine.

Ploča sa porukom Josipa Broza svečano je vraćena na zid istočne strane Muzeja grada Skoplja, gde je i stajala od 1974. do 2001. godine. Proteklih 17 godina stajala je u depou Muzeja, a sada je obnovljena i ponovo svečano postavljena.

- Nije zaboravljena podrška koju je pre 55 godina naš grad dobio od celog sveta. Ovo neka bude dobra prilika da pokažemo da volimo naš grad, njegovu kulturu i unikatnu urbanost koju ćemo negovati u budućnosti - rekao je gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

Ploča sa Titovom porukom


U kulturnom delu svečanosti nastupili su Gradski hor "Vardar" i deca "Zlatno slavejče" koja su pustila 1.070 belih balona u čast i spomen isto toliko žrtava potresa.

U manifestaciji "Zboruva Skopje" u četiri dana ujedinjeni su likovna, pozorišna, filmska i multimedijalna umetnost i građanski aktivizam konceptualno povezan sa sećanjem na strahote zemljotresa, kao i kulturnom istorijom metropole.

Naslovna strana "Novosti" od 27. jula 1963.


STIGLI I AKCIJAŠI IZ SRBIJE

VIŠE od 120 akcijaša otputovalo je iz Beograda u glavni grad Makedonije da bi učestvovali u mini omladinskoj radnoj akciji pod simboličnim nazivom "Skoplje na našim dlanovima". Nekadašnji učesnici u obnavljanju Skoplja, iz Kikinde, Smedereva, Niša i Beograda, uz mlađe naraštaje, zauzeli su dva vagona da bi stigli na manifestaciju koju danas organizuje Muzej grada Skoplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije