Tradicija pitomog potiskog mesta u Banatu nije izneverena - Prvoje se i ove godine prvi vratio, najavio dolazak proleća i berićetnu godinu domaćinima! Šestu godinu zaredom, u svoj Taraš, Prvoje je sleteo u nedelju, u kasnim popodnevnim satima. Izabrao je novo gnezdo, obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare, koja se usled padavina i topljenja snega pretvorila u pravi raj za ptice. Tu je Prvoje halapljivo počeo da traži hranu, kako bi povratio snagu od opasnog oko 12.000 kilometara dugog puta koji je prešao.

Pročitajte još:Prvoje prvi stigao u Taraš

Pretprošle godine sleteo je 1. marta, prošle 4, a ovomartovsko kašnjenje počelo je da zabrinjava Tarašane. Čak su strahovali za njegov život! Naročito posle onih ružnih vesti koje su stizale iz Libana o nemilosrdnom ubijanju roda i drugih migratornih ptica tokom seobe iznad te zemlje - sve zarad zarade i trofejnog lova. Apel vlastima Libana za sprečavanje krivolova i obezbeđenje sigurnog neba za ptice selice, potpisale su 52 organizacije iz 25 država, među njima i UG "Taraške rode".

Pročitajte još: Rode vole Taraš

- Svima nam je laknulo kada je stigao Prvoje. Ali postoji briga i za ove druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju. Čeka ih lepo iznenađenje - obilje hrane i označena gnezda. Obeležili smo ih 40 i imenovali isto toliko parova. Imena su davala deca i domaćini ispred čijih se kuća nalaze gnezda - objašnjava Aleksandra Marovac Cucić, iz udruženja koje je posebno zaslužno što su rode zavolele ovaj kutak Banata u priobalju Tise.


Obeležavanje gnezda

Tarašani će danas organizovati tradicionalnu proslavu sela povodom povratka roda. Svemu će ton dati mališani iz osnovne škole "Svetozar Marković Toza", koji su pripremili poseban program u čast svojih krilatih belih lepotana.

PRIZNANjE EVROPE

TARAŠ je 2015. poneo titulu Evropsko selo roda. Ovde je zabeleženo najveće stanište belih roda u Srbiji - 40 aktivnih parova, uz sedam u susednom vikend-naselju. Ornitolozi objašnjavaju da su razlozi za ovako bujnu koloniju odlični uslovi za ishranu na ovdašnjim slatinastim i stepskim livadama. Na svakom električnom stubu nalazi se gnezdo, a atrakcija sela je i "ulica roda".Ulica roda u Tarašu sa gnezdom na svakoj banderi