Beli tartufi novo blago iz Zasavice

Smiljka KOSTIĆ

06. 02. 2018. u 16:00

Бели тартуфи ново благо из Засавице

Najbolja vrsta psa za lov na tartufe je lagoto romanjolo

Specijalni rezervat prirode nedaleko od Sremske Mitrovice krije dosad nepoznatu vrstu na ovim prostorima. Ova skupa i retka gljiva raste do pola metra pod zemljom

U SKLOPU istraživanja na području Specijalnog rezervata prirode Zasavica poslednje dve godine pronađeno je pet vrsta tartufa, od kojih je jedna sasvim nova u Srbiji. Ova najskuplja pečurka - beli tartuf, koji nosi naziv gymnomyces xanthosporus, otkrivena je u priobalju šuma jasena i hrasta, bare Zasavica, i spada u listu ugroženih vrsta u zapadnim evropskim zemljama. Može se naći u staništima koja su podložna degradaciji.

Inače, u protekle dve decenije u našoj zemlji su pronađene desetine vrsta tartufa na više od 250 lokacija.

Rezervat prirode Zasavica, kod Sremske Mitrovice, koji je stanište više stotina ptica, životinja i riba, nije se slučajno našao pod zaštitom države već 21 godinu. Pored retkih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja, u njemu caruje i pet vrsta najcenjenijih i najskupljih gljiva, i to tri vrste crnih i dve belih tartufa.

Četiri vrste ove, kako je još zovu, "zlatne" gljive, prisutne su već na teritoriji Srbije, uz reke Savu, Dunav, Tisu i Moravu, ali se nalaze i u zoni hrasta, graba i bukve. Pojava nove vrste prijatno je iznenadila sve u ovom prirodnom dobru.

- Tokom obilaska terena koji su odabrani prema vegetacijskom sastavu šume kao potencijalna staništa, od deset lokacija na osam je konstantovano prisustvo tartufa - kaže Mihajlo Stanković, istraživač i stručni saradnik u ovom rezervatu prirode. - Ovaj beli ne razlikuje se od ostalih već zastupljenih u našoj zemlji, bar po obliku ili gramaži, ali detaljne analize nismo još radili - ističe Stanković, dodajući da nova vrsta tartufa takođe spada u konzumne vrste.

Mihajlo Stanković


DOZVOLE Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune, kod nas su obuhvaćene tri vrste tartufa. Dozvolu za sakupljanje i stavljanje u promet zaštićenih vrsta izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine, po pribavljenom mišljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Za izdavanje dozvola Ministarstvo sprovodi javni konkurs koji se objavljuje najkasnije do 1. marta za tekuću godinu, i sadrži vrste i količine koje se mogu sakupljati u toj godini.

Ova skupa i retka gljiva koju je teško veštački uzgajati raste pod zemljom i do pola metra, i to najčešće u šumi. Mnogi je tretiraju kao "podzemno blago", a moguće je otkriti samo uz pomoć dresiranih pasa, koji je nanjuše. Prilikom sazrevanja tartufi ispuštaju mirise poput belog luka ili starog sira, po kojima ih pronalaze najviše svinje koje se hrane njima.

PROČITAJTE JOŠ - Od tartufa peku rakiju

- Najbolja vrsta psa za lov na tartufe je lagoto romanjolo, kojeg smo i mi koristili. Međutim, on mora da prođe obuku koja i nije baš jeftina, košta i preko 1.000 evra. Tartufi jesu na ceni, ali se treba dobro namučiti da bi se sakupio kilogram. NJihova gramaža po komadu se kreće od 10 do 15, a neki su i od 50 do 100 grama. Naravno, i oni su podeljeni po klasama, koje određuju pravu vrednost, a to su najčešće kora, veličina i izgled. Crni su mnogo jeftiniji i njihova cena je oko 50 evra za kilogram, dok beli dostižu sumu od nekoliko hiljada evra - kaže naš sagovornik, naglašavajući da je upravo zbog velike tržišne vrednosti sve više tragača za ovom gljivom, koji se mogu naći po Sremu i Fruškoj gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije