Krstovdansko plivanje za Časni krst: Princeza predvodila vitezove

K. MALEŠEVIĆ

18. 01. 2017. u 21:45

Крстовданско пливање за Часни крст: Принцеза предводила витезове

Bračni par iz vode izneo Časni krst Foto: M. ANĐELA

Na ušću Save u Dunav održano Krstovdansko plivanje za Časni krst, kao najava bogojavljenske manifestacije. Felon i Đorđe Karađorđević sa još desetoro plivača iz vode izneli trofej u znak sabornosti

KRSTOVDANSKI krst izvučen je u sredu iz vode na ušću Save u Dunav kao najava tradicionalne bogojavljenske menifestacije, koja će biti održana u četvrtak širom Srbije. Viteški, kraljevski i ponosno simboličnu trasu od 33 metra u blizini Kule Nebojše u Beogradu preplivali su odvažni plivači predvođeni princem Đorđem i princezom Felon Karađorđević.

Plivanje nije bilo takmičarskog karaktera, pa su svi učesnici zajedno podigli trofej u znak sabornosti. Ipak, prednost su dali jedinoj dami u ekipi, irskoj princezi Felon Karađorđević, koja je nedavno primila pravoslavlje.

- Prvi put učestvujem u ovakvoj manifestaciji. Ponosna sam na supruga koji se za to odlučio i ponosna sam na Srbiju i to je bio razlog zbog koga sam odlučila da plivam - cvokotavim glasom priča princeza Felon, nesigurno klimajući glavom na pitanje da li će se i naredne godine usuditi na isti potez.

Osim članova dinastije Karađorđević, na Krstovdanskom plivanju učestvovalo je još 10 plivača, koji su postili veliki božićni post. Ni snežna vejavica, ni temperatura ispod nule ni hladna voda nisu ohladili užarena srca učesnika, koji su bez zadrške i straha na glasan povik "Sa verom u Boga!" skočili u reku.

- Već sedmi put plivam za Časni krst i osećaj je svaki put neverovatan. Pred Bogom smo svi isti i ovakve manifestacije treba da se promovišu kako bi one ubuduće bile sve masovnije - kaže Aleksandar Stojković (28).

Manifestaciju već drugu godinu zaredom organizuje Kraljevski red vitezova pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević, koji je priredio i bogat kulturno-umetnički program. Plivanje je proteklo i pod budnim okom ronilaca, pripadnika rečne policije, Vojske Srbije i lekara, koji su pregledali sve učesnike neposredno pre skoka u vodu.Princeza Felon i princ Đorđe Karađorđević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Marko Milosevic

19.01.2017. 03:20

On moj princ nije! Posle izdaje kola se dogodila srpskom narodu po zavrsetku prvog svetskog rata nikada vise karadjordjevicka krv nece sesti na srpski presto. Mama treba monarh Ali ne iz izdajnicke porodice! Izgubili smo vekovnu srpsku teritoriju zbog njih, a koliko je samo krvi proliveno zbog te teritorije. Neka zive oni u Kraljevini SHS ili Jugi. Zbogom predaci izdajica.....