PRIZNAVANjE genocida u Srebrenici temeljni je korak u pristupanju Srbije Evropskoj uniji - navodi se u rezoluciji o napretku Srbije, koju su danas poslanici Evropskog parlamenta usvojili sa 508 glasova "za" i 85 protiv i 47 uzdržanih.

PROČITAJTE JOŠ: Hrvati sprečeni da nas ucenjuju!

Raport o našoj zemlji, koji je pripremio izvestilac Dejvid Mekalister, kroz amandman slovenačkog poslanika Igora Šoltesa, iz grupe Zelenih, dopunjen je delom o zločinu iz jula 1995. U dokumentu se izražava žaljenje što "neki nadležni organi Srbije uporno negiraju genocid u Srebrenici", a podseća se da je "potpuna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i njegovim naslednikom Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove takođe podrazumeva potpuno prihvatanje i sprovođenje njihovih presuda i odluka".

U delu dokumenta u kojem se pominje dijalog Beograda i Prištine navodi se da EP "prima k znanju trenutnu raspravu i javne izjave o mogućim prilagođavanjima granice između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija, ističe se multietnička priroda Kosova i Srbije i naglašava da etnički homogene države ne smeju da budu cilj u regionu". Podržava se dijalog kojem posreduje EU kao okvir za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

ZABRINUTI I ZBOG RUSIJE SRBIJA mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom, uključujući i delovanje u Ujedinjenim nacijama - ističe se u dokumentu. Uz to, izražena je zabrinutost zbog kontinuirane vojne saradnje s Rusijom i Belorusijom, kao i zbog izjava nekih političara koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.


Mekalisterov izveštaj ističe kontinuiranu angažovanost Beograda na normalizaciji odnosa sa Prištinom i posvećenost u primeni postignutih sporazuma. Ističe se da je važno da se formira Zajednica srpskih opština, i upućuje poziv da se napreduje u sprovođenju preostalih sporazuma, među kojima je i pitanje energetike. Pohvaljen je unutrašnji dijalog koji je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić. Traži se i puna saradnja istražnih organa Srbije i Kosova, kao i međunarodna podrška, u traženju ubica Olivera Ivanovića.

U debati koja se povela prilikom predstavljanja izveštaja, inače, jednoglasno je osuđeno uvođenje takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH od strane Prištine.

Na izveštaj u kome su izrečene mnogobrojne pohvale na dosadašnji napredak Srbije, ali i istaknuto šta je još preostalo da se uradi, pre samog glasanja je podneto osam amandmana, od kojih je šest prihvaćeno, među kojima i onaj o Srebrenici.

Igor Šoltes

Srbiji je u izveštaju odato priznanje zbog kontinuiranog zalaganja u evropskim integracijama i građenja dobrosusedskih odnosa u regionu. Na pozitivnom tasu su i funkcionalna tržišna ekonomija, učešće u regionalnim inicijativama i bedbednosnim misijama, kao i odnos prema migrantskoj krizi.