SVI BEŽE OD KORMILA DS-a: Šutanovac odlazi sa funkcije, ne napušta stranku i ostaje samo član

D. M.

09. 03. 2018. u 11:02

СВИ БЕЖЕ ОД КОРМИЛА ДС-а: Шутановац одлази са функције, не напушта странку и остаје само члан

U DS prave plan posle debakla Foto: Ž. Knežević

Demokrate bi u narednim nedeljama trebalo da biraju kompletno novo rukovodstvo
ZBOG debakla na beogradskim izborima, na kojima su ostali daleko ispod cenzusa, sa osvojenih 2,25 odsto glasova, očekuje se da kompletan vrh demokrata podnese ostavke na Glavnom odboru, koji će biti održan u nedelju, 11. marta, a zatim će u narednim nedeljama biti održano vanredno neposredno glasanje za novo rukovodstvo.

Lider Dragan Šutanovac najbližim saradnicima najavio je da će podneti neopozivu ostavku, a njegov potez najverovatnije će slediti i pet potpredsednika - Igor Salak, Nada Kolundžija, Branislav Lečić, Tamara Tripić i Jovan Marković.

O tome je bilo reči u četvrtak naveče, na zajedničkoj sednici Predsedništva i poslaničkog kluba DS, na kojoj je Šutanovac podneo izveštaj, a zatim je usledila i rasprava o razlozima izbornog poraza i daljem delovanju stranke, koja je potrajala do duboko u noć.

Pročitajte još - Balša Božović podneo ostavku na funkciju predsednika GO DS Ostavku na mesto šefa beogradskih demokrata već je podneo Balša Božović i on se, kako nam je rekao, neće ponovo kandidovati za ovu funkciju. I Šutanovac je partijskim saborcima saopštio da nema nameru da ponovo traži poverenje baze za lidersko mesto, već da će ostati samo "običan" član.

Naši izvori tvrde da trenutno niko nije voljan da eventualno uđe u unutrastranačku izbornu trku i preuzme kormilo stranke. Jer DS nije samo pretrpela gotovo smrtonosan udarac na biralištima, već je i potpuno finasijski isceđena.

Stranka je u blokadi, a prema podacima Narodne banke Srbije njen dug trenutno iznosi oko 82 miliona dinara. Onaj ko bi u ovom trenutku došao na čelo stranke praktično bi imao nemoguć zadatak - da je konsoliduje, reorganizuje i pridobije birače.

Tu svoju šansu iz prikrajka merka nekadašnji lider Dragan Đilas. On čeka rasplet unutar svog bivšeg tabora, koji vidi kao dobru bazu za svoju buduću političku organizaciju.

OD 30.000 ČLANOVA - 18.000 GLASOVA

NAŠI izvori iz DS kažu da u stranci i dalje ne mogu da se oporave od izbornog šoka koji su doživeli u nedelju. Navode i podatak da oni "na papiru" u Beogradu imaju oko 30.000 članova, a da su u nedelju dobili samo nešto više od 18.000 glasova.

Foto: N.Skenderija


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Novobeogradska filozofija

09.03.2018. 11:15

Vrh DS-a mora otvoriti oči i um, i proučiti : 1). zašto je Novi Beograd dao dva najveća srpska moderna lidera, koji su za evropski put Srbije , i 2). zašto je Vučić (kao autoritativniji Đinđić) ostvario odlilčne rezultate na izborima! Za prave Srbe (koji čitaju Maksa Webera) nema vremena za kafane, špricere, muziku, igranje na stolovima i ostale bahanalije sa orjenta , nego samo : rad, rad, rad !!

Bonaparta

09.03.2018. 11:27

Dosta se se igrali politike i navodne demokratije. Vreme je za razlaz i da vam se svima proveri poreklo imovine. Niste se vi razisli zbog politickog ne slaganja i politickih misljenja,nego zbog plena koji ste delili medju sobno. Uskracena vam je mogucnost da drpate pare od naroda pa ste se pohvatali za guse. Najbolje da rasformirate stranku i oformite novu sa novim likovima.