VOĐA KAVČANA PAO U PRAGU: Padaju tajne o ubistvima u Beogradu?

S. Đokić

13. 12. 2018. u 14:35

Po međunarodnoj crvenoj poternici češka specijalna policija uhapsila Slobodana Kašćelana. Tereti se za pokušaj ubistva, stvaranje kriminalne organizacije, prodaju droge, držanje oružja...

ВОЂА КАВЧАНА ПАО У ПРАГУ: Падају тајне о убиствима у Београду?

Foto EPA

NAKON skoro dve godine skrivanja, u sredu uveče u iznajmljenom stanu u Pragu, na osnovu međunarodne crvene poternice, pripadnici specijalne jedinice policije Češke uhapsili su Slobodana Kašćelana (55), koji slovi za vođu ozloglašenog "kavačkog klana".

Lisice na ruke su mu stavljene zahvaljujući odličnoj saradnji sa partnerskim službama evropskih država, a posebno sa policijom u Češkoj, gde se Kašćelan skrivao od februara prošle godine kada je za njim raspisana poternica.

- Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete - naveli su u crnogorskoj policiji. - Svakodnevno se sarađivalo sa istražnim organima Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugalije i Španije. Na kraju je lociran u Češkoj.


Pročitajte još:"Kavčani" pobegli u Beograd

Sagovornik "Novosti" iz crnogoske policije dodaje da je Kašćelan jedina osoba koja je uhapšena u ovoj akciji čeških specijalaca.

Široj javnosti Kašćelan je postao poznat nakon neuspelog atentata na njega u leto 2016. godine u Novom Sadu. U Bijeljini je zbog tog pokušaja ubistva uhapšen Saša Vidović. U ratu koji od 2014. godine besni između ova dva klana ubijeno je više od 30 osoba, među kojima su bile i nedužne žrtve.

Hapšenje Saše Vidovića, zbog pokušaja ubistva Kašćelana

Slobodan Kašćelan

Da je Kašćelan vođa klana, tokom suđenja u podgoričkom Višem sudu tvrdio je Ilija Dedović, inače jedini član "kavčana" koji je u celosti priznao krivicu. On je tokom suđenja detaljno opisao kako je funkcionisala ova kriminalna organizacija.

- Priznajem da sam počinio krivično delo. Želim da kažem da sam član kriminale grupe kojoj sam pristupio preko Srđana Jurišića, telohranitelja Slobodana Kašćelana. On me je angažovao da čuvam jednu zgradu kod Plagente - kazao je tada Dedović.

Jurišić, koji slovi za Kašćelanovog čoveka od poverenja, podsetimo, uhapšen je pre tri dana u Tivtu zbog nedozvoljenog držanja oružja. Nakon saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana.


Pročitajte još:"Kavčani" pali zbog zelenašenja (FOTO)
Kašćelana Crnoj Gori.

A spisak krivičnih dela koji se njegovom šefu Kašćelanu stavljaju na teret je poduži. Policija je sva dela navela u saopštenju koje je dostavljeno medijima:

- Protiv njega se u Crnoj Gori vodi postupak zbog sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju, krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo zelenaštvo. Sumnja se da je u Prčanju 2010. godine sa umišljajem pokušao da usmrti Igora Markovića. Takođe, potražuje se i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Spisku krivičnih dela za koja se sumnjiči tu nije kraj. Istražitelji ga terete i da je krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao delovanje kriminalne organizacije.

INSPEKTORI KRENULI U PRAG PREMA pouzdanim saznanjima "Novosti", odmah po dobijanju informacije o hapšenju Slobodana Kašćelana, neki od šefova crnogorske policije uputili su se u Prag. Zasad nije poznato da li su inspektori uspeli da obave razgovor sa njim.

- Osumnjičen je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih dela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti i pranje novca - dodaju iz policije.

Nakon Kašćelanovog hapšenja sledi komunikacija sa nadležnim organima Češke oko određivanja ekstradicionog pritvora u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori.

- Ovo je pokazatelj da se preduzimaju sve mere i radnje, na međunarodnom planu, u aktivnom ciljanom traganju za najtraženijim beguncima, s posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, i njihovom privođenju - navode u crnogorskoj policiji.


LAŽNI SRPSKI PASOŠ?

VOĐA "kavačkog klana" Slobodan Kašćelan prilikom bekstva iz Crne Gore, navodno je koristio lažni pasoš Republike Srbije na ime osobe koja odavno nije među živima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)