SA kineskom kompanijom "Huavej" su u toku pregovori da u Srbiji otvori svoj data centar, najveći u ovom delu Evrope. Time bi ovaj gigant u srcu Šumadije imao svoj centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu. Prostor koji bi u tu svrhu iznajmio od Srbije je deo Državnog data centra u Kragujevcu. Ovo je bila jedna od tema razgovora predstavnika naše zemlje i kineske kompanije u Šangaju. Tamo je u utorak, u okviru Srpsko-kineskog poslovnog foruma, potpisan memorandum o donaciji "Huaveja" za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije deo je donacije Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje vredne 13 miliona evra, a kompanija "Huavej" će u okviru te donacije obezbediti klaud infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju koji će biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu. Ovu opremu koristiće država Srbija. A ako "Huavej" odluči da zakupi deo prostora u Državnom data centru, otvoriće i svoj data centar u našoj zemlji.

Pročitajte još - Srbija sa kompanijom Huavej radi na razvoju veštačke inteligencije

- Danas sam imao tu čast da napravim prvi veliki korak u izgradnji nacionalne platforme za veštačku inteligenciju. Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi, zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije "Huavej" biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu odmah po njegovom otvaranju - istakao je u utorak direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Kako je istakao, ovi računarski sistemi omogućiće razvoj najsavremenijih usluga e-uprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa Strategijom Vlade Srbije za razvoj veštačke inteligencije do 2025, koja se upravo izrađuje, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije.

Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije potpisan je u okviru posete predstavnika Vlade Srbije Narodnoj Republici Kini. Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministri koji su članovi delegacije Srbije.

Državni data centar u Kragujevcu vredan je 30 miliona evra. Pored njega, postoji i poseban gradski IT centar, za koju je opremu donirao upravo "Huavej", u vrednosti od dva miliona evra. Njeno instaliranje u gradskom centru već je počelo.

Centar u Kragujevcu

Dok će se u gradskom centru čuvati podaci gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova pod ingerencijom lokalne samouprave, Državni data centar će u jednom, većem delu, čuvati podatke značajne za državu, dok će preostali, komercijalni deo - davati u zakup. Pojedini memorandumi o tome već su potpisani.

- Mnoge države su se odlučile da svoje podatke čuvaju u drugim zemljama, dok je Srbija investirala u svoj centar - kaže Danilo Savić, član Gradskog veća za inovacione i komunikacione tehnologije u Kragujevcu. - Da je ta odluka opravdana, najbolje potvrđuju potpisani memorandumi o saradnji sa najvećim svetskim IT gigantima, poput - "Majkrosofta", IBM-a i "Orakla" da svoje centre za ovaj deo Evrope instaliraju u posebnim celinama srpskog Data centra u Kragujevcu.

NAJMODERNIJI U SVETU

DRŽAVNI data centar biće jedan od deset najmodernijih u svetu. U njemu će se čuvati podaci od velike važnosti za državu. Kragujevac je za izgradnju objekta od jedanaest hiljada kvadrata, kod Centra za strna žita, ustupio oko četiri hektara zemljišta.