Srbija sa kompanijom Huavej radi na razvoju veštačke inteligencije

Tanjug

05. 11. 2019. u 17:04

Србија са компанијом Хуавеј ради на развоју вештачке интелигенције

Foto Tanjug

U Šangaju je večeras održan Srpsko-kineski poslovni forum, tokom kojeg je potpisan Memoandrum o razumevanju između vladine Kancelarije za IT i e-upravu i kineske kompanije Huavej
U Šangaju je večeras održan Srpsko-kineski poslovni forum, tokom kojeg je potpisan Memoandrum o razumevanju između vladine Kancelarije za IT i e-upravu i kineske kompanije Huavej, o razvoju platforme za veštačku inteligenciju.

Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović i regionalni direktor Huaveja za Srbiju Li Mn Čun.

Jovanović je rekao da je Memorandum prvi veliki, značajan korak u izgradnji nacionalne platforme za razvoj veštacke inteligencije, koja će omogućiti brži razvoj elekrtronskih usluga.

To je, kako je naveo, u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, na kojoj se radi, a koja će biti dostupna univerzitetima, start apovima, naučno-tehnološkim parkovima i privredi.

PROČITAJTE JOŠ - „Huavej“ stiže u Kragujevac

To će dalje omogućiti brži i efikasniji razvoj i sistema obrazovanja, nauke ekonomije i privrede u Srbiji, dodao je Jovanović.

On je istakao da će Srbija izradom Strategije razvoja veštačke inteligencije, postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi, koja ima takvu strategiju.

Saradnja sa kompanijom Huavej će obezbediti da vrhunska informaciono-komunikaciona tehnologija bude dostupna u Srbiji, a biće smeštena u državnom Data centru u Kragujevcu, odmah pošto on bude otvoren.

Na forumu se još razgovaralo o produbljivanju saradnje srpskih i kineskih privrednika.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na forumu da Srbija sebe može da nazove prijateljem i partnerom Kine i izrazilazadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, koji će, kaže, otvoriti nove puteve i nova vrata u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

To, dodala je, označava i početak još šire saradnje Srbije i Kine.

Brnabić je zahvalila svim kineskim kompanijama koje su do sada investirale u Srbiju, a ostale je pozvala da dođu, upoznaju Srbiju i pokušaju da ostvare profit i poslovni potencijal u Srbiji.


“Srbija je mala zemlja, ali zemlja ogromnih potencijala”, istakla je Brnabić.

Potpredsedn

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)