Robnim rezervama stiglo 39 zahteva: Državi 500 junadi u zamenu za kukuruz

J. Subin

14. 10. 2019. u 19:02

Робним резервама стигло 39 захтева: Држави 500 јунади у замену за кукуруз

Foto D. Dozet

Za kilogram tovne junadi država daje 17 kilograma kukuruza, što je povoljan paritet za proizvođače

NA osnovu javnog poziva države, da daje kukuruz za tovnu junad, Republičkoj direkciji za robne rezerve pristiglo je 39 zahteva, od kojih je 37 ispravno. Država će, tako, uzeti oko 500 junadi, a za njih dati između pet i šest hiljada tona kukuruza. Uz to, radi se robna razmena merkantilne pšenice za semensku. Zasada postoje zahtevi za 4.000 tona semenskog zrna.

Kako nam je rekla Zorica Anđelković, v. d. direktora Republičkih robnih rezervi, za kilogram tovne junadi država daje 17 kilograma kukuruza, što je povoljan paritet za proizvođače.

Pročitajte još - Naturalna razmena pšenice i kukuruza

- Najveći broj ponuda za razmenu junadi za kukuruz dobili smo od individualnih gazdinstava - kaže Anđelkovićeva. - Nisu bile ispravne dve ponude, a svi ostali uzgajivači će moći da dobiju kukuruz. Za sve to tražimo određenu dokumentaciju. Bilo da dajemo novac kroz kukuruz, ili direktno. Da budu pravi proizvođači, a ne prodavci po terenu.

Država je odluku o robnoj razmeni, tovna junad za kukuruz, donela nakon obustavljanja izvoza junećeg mesa u Tursku. Prema rečima Anđelkovićeve, pojedini stočari već su napravili dogovore sa domaćim klanicama oko otkupa.

Pročitajte još - Razmeni kukuruza za junad duži rok

- U početku se pričalo da postoji višak od dve do tri hiljade junadi - objašnjava Anđelkovićeva. - Nama je stiglo zahteva za samo 500 junadi i to je realna slika. Da je paritet povoljan, vidi se i preko cena na Produktnoj berzi u Novom Sadu. June tada košta oko 2,2 evra po kilogramu.

PŠENICA

ZA kilogram semenske pšenice poljoprivrednici će morati da daju 1,8 kilograma merkantilnog zrna. Poziv traje do kraja novembra. Inače, ovo je i jedan od najboljih načina da država pomogne poljoprivrednicima da ne seju "tavansku" pšenicu već semensku, a najviše zbog boljeg prinosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije