Razmeni kukuruza za junad duži rok

E. B. TALIJAN

18. 09. 2019. u 14:00

Размени кукуруза за јунад дужи рок
Republička direkcija za robne rezerve nastavlja da sprovodi mere za smanjivanje viškova goveđeg mesa na tržištu. Prijave moguće do 27. septembra, a realizacija do 15. oktobra, saznaju "Novosti"

REPUBLIČKA direkcija za robne rezerve objavila je na svojoj internet-stranici da proizvođačima produžava rok za prikupljanje zahteva za naturalnu razmenu 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad, a da će krajnji termin za dostavu ponuda, kao i datum i vreme otvaranja prispelih prijava biti naknadno objavljen. "Novosti" nezvanično saznaju da će se ponude primati do 27. septembra, a realizacija razmene će se obavljati do 15. oktobra.

Država na taj način izlazi u susret zahtevima nezadovoljnih proizvođača jer je na domaćem tržištu stvoren višak junećeg mesa zbog zastoja izvoza za Tursku od početka ove godine, za koji se svakog dana očekuje da bude otkočen. Stočarima je omogućeno da za kilogram tovne junadi dobiju 17 kilograma kukuruza, proširen je spisak klanica o čijem trošku će se transportovati junad i donekle su olakšani komplikovani uslovi za podnošenje zahteva.

Predsednik Proizvodne grupe uzgajivača tovnih rasa i tovljača goveda, Čedomir Keco, ističe za naš list da će njegovo udruženje tražiti povećanje kvote na "najmanje 25.000 tona kukuruza ukoliko izvoz ne krene u narednih desetak dana".

PROČITAJTE JOŠ - Menjaju šnicle za kukuruz

- Očekuje se da uskoro počne realizacija ugovora sa Kinom od 9.000 tona govedine i Turskom u koju je trebalo da ode 5.000 tona, ali je zaustavljeno zbog njihove unutrašnje situacije - kaže Keco i poziva farmere da se prijavljuju za robnu razmenu jer je pojednostavljen postupak prijave.

On objašnjava da stočari sada mogu i da prodaju kukuruz koji preuzmu za junad, a ne da ga isključivo koriste na farmi jer je suština da dođu do novca kako bi mogli da kupe telad za novi turnus tova. Omogućeno je, dodaje, i da se razmeni grlo starije od 18 meseci, što prvobitno nije bio slučaj.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da svakog dana očekuje da Turska krene da kupuje iz Srbije.

- Mi smo završili sve naše pripremne predradnje, čekamo njihove inspektore da dođu na linije klanja - rekao je Nedimović i dodao je izvoz 9.000 tona goveđeg mesa za Kinu, posao od 60 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ - Ministarstvo: Naturalna razmena pšenice i kukuruza


SRPSKO MESO NAJKVALITETNIJE

- DOKAZ da je naša junetina najbolja pokazuje podatak da postiže najvišu cenu u Turskoj koja ima 30 miliona turista godišnje i ogromnu potrošnju ovog mesa koje uvozi iz celog sveta - objašnjava Čedomir Keco. - Cena je najrelevantniji pokazatelj kvaliteta, a oni junetinu iz Srbije plaćaju najskuplje. Njena vrednost u toj zemlji se kreće od 9 do 20 evra za kilogram, u zavisnosti od dela trupa.

Keco ocenjuje da će i nakon realizacije ugovora sa Kinom i Turskom, u Srbiji opet ostati 30.000 do 50.000 teladi viška koje nećemo imati kome da prodamo.

Naša zemlja je prošle godine Turskoj isporučila 4.000 tona junetine. Farmeri su bili podstaknuti tim izvozom da povećaju proizvodnju, a država je prošle godine dala visoke subvenicije, što je doprinelo povećanju stočnog fonda. Sada treba pronaći tržište za višak.

Predsednik Proizvodne grupe uzgajivača goveda ističe da Srbija ima najveće podsticaje za govedarstvo u regionu i dodaje da se i pored svih teškoća oko izvoza i zanavljanja proizvodnje cena teleta, koje ima između 150 i 180 kilograma, u Srbiji kreće od 600 do 650 evra. Prema dosadašnjim podacima 19.000 gazdinastava se bavi tovom, a prosečna veličina te seoske farme je šest grla.


PROMET 30 ODSTO MANjI

STOČARI imaju velikih teškoća zbog zastoja u izvozu, a oštećeni su i oni koji su prodavali ispod cene i oni koji su nastavili da ih tove.

- Promet junadi je za 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu - ističe Čedmir Keco. - To znači da će ona grla koja su ostala u tovu biti znatno teža od 500 kilograma i da će kupci koji ucenjuju stočare moći da kažu da nisu u klasi. Junad ima manji prirast kada su teža pojedinačno od 600 kila, teže se tove i troše više. Na gubitku su i svi koji su prodali kilogram žive vage ispod 2 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije