PROFIT u Srbiji počinje da gazi preko živih ljudi! Vest da su u Srbiji pronađene 23 tone švercovanog mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim poreklom unela je, po ko zna koji put, paniku među građanima, koji i tako više ne znaju šta jedu. Policija je u Jagodini, u saradnji sa Upravom carine, pronašla i zaplenila 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosmeta i Raške daljom prodajom trebalo da bude dostavljena do jednog preduzeća u selu Supska kod Ćuprije. Lisice na ruke stavljene su Đorđu Lukiću, vlasniku radnje “Naša domaća mesara” iz Paraćina.

- Osumnjičenom Lukiću na teret se stavljaju dva dela - navodi za “Novosti” izvor blizak istrazi. - Prvo je falsifikovanje isprava, jer je rekao da je roba njegova, pa je u otpremnici uneo neistinite podatke. Izmenjeni su datumi i informacije o robi, a drugo delo je krijumčarenje. Kamion je zatečen ispred klanice “Pavlović” u Ćupriji. Policija je ispitala vlasnika te klanice, ali je on naveo da nema nikakve veze s tim.

Sve meso je, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije, neškodljivo uništeno, a osumnjičeni Lukić biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. Inače, pojedina pakovanja na sebi su imale deklaracije objekata iz Brazila.

- Veterinarska inspekcija je pružila asistenciju policiji i carini, oni su i pronašli krijumčareno meso - ispričao nam je Zoran Ivanović, načelnik Republičke veterinarske inspekcije. - Meso nije ušlo u našu zemlju legalnim tokom. Gotovo celokupna količina, od oko 23 tone mesa, bila je bez isprave o bezbednosti i sa isteklim rokom trajanja. To su komadi mesa koji ne mogu takvi da se prodaju, već su to parčad koja se skida sa kostiju i koriste za preradu, odnosno za kobasice, šunku, paštetu...

PROČITAJTE I: Izvoz puni naše obore

Profesor Neđeljko Karabasil, sa katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta kaže, za “Novosti”, da se iza mesa sumnjivog porekla kriju brojni izvori opasnosti. I biološki i hemijski. Od raznih bakterija, parazita, pa do hormona i lekova.

foto Z.Jovanović

- Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno - ističe Karabasil. - Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da je to stvar koja se ponavlja više puta i da potrošačima ništa ne znači ako nemamo ime i prezime trgovca i proizvođača.

- Kažu da je meso oduzeto ispred pogona, ali čijeg - govori Papović. - Plašim se da se ne ponovi priča od nekoliko ranijih godina kada je direktor Uprave za veterinu bio Zoran Mićović i kada je, takođe sa Kosova, stiglo pileće meso iz Argentine. Rečeno nam je da ćemo informaciju dobiti za nekoliko dana. Kada smo ponovo pozvali, rečeno nam je da je predmet otišao na sud. I nikad nismo dobili informaciju ko je to uradio.

Kako Papović ističe, potrošači su jedini koji mogu da kazne nesavesnog trgovca. Sigurno je i da je malo inspektora na terenu i “da bi im trebalo povećati plate da ne bi upadali u zamku da ih neko jeftino kupi”.

- Priča se sve i svašta - govori Papović. - Mi bismo upravo želeli da se te priče preseku. U ovom slučaju Sektor za veterinu treba da kaže imena i prezimena, a onda ćemo mi reći i koji je to lanac koji koristi to meso. Opšte je poznato da postoje i trgovinski lanci koji imaju svoju robnu marku suhomesnatih proizvoda koji se prave u Makedoniji. Od kog mesa?

foto Ap

UVOZ

U 2017. godini u Republiku Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa u ukupnoj količini od 681,8 tona, 1.391 pošiljka rashlađenog ili zamrznutog svinjskog mesa u ukupnoj količini od 27.145 tona, 19 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog ovčijeg mesa u količini od 143 tone i 285 pošiljaka pilećeg mesa u količini od 3.585 tona, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Prošle godine vraćeno je ukupno 13 pošiljaka mesa iz razloga neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije, nepostojanja identifikacije...


* ANKETA DA LI SE PLAŠITE MESA IZ BRAZILA?


Nikola Ludajić (71), penzioner:


- Čuo sam za to zaraženo meso iz Brazila. Ne plašim se, kupujem normalno u prodavnici. Ako sam dobro obavešten, to što je bilo zaraženo, uništeno je i nema razloga za strah. Uostalom, to nije nikakva nova stvar.


Naila Voljevica (75), penzionerka:


- To sa zaraženim mesom nam rade godinama i nikom ništa, sve prolazi. Čitala sam o tome, ali ne paničim. Češće kupujem piletinu, a ređe junetinu i uopšte ne razmišljam o tome, jer mislim da čim to meso stavimo na vatru te bakterije uginu.


Branko Jakovljević (33) komercijalista:


- Prvi put čujem za to! Ne plašim se, izbegavam da jedem meso, pa ga tako retko i kupujem. Nema razloga za strah, jer je i ranije bilo reči o kojekakvim zarazama. Uopšte ne mislim o tome niti me to brine.


Zdravko Jović (47), prodavac:


- To sa zaraženim mesom je opštepoznata stvar! Svakih nekoliko meseci se pojavi vest o tome. Država to mora bolje da kontroliše i da sankcioniše te kojima se time bave i zbog kojih neko može da se ozbiljno razboli.

S. V.