Извоз пуни наше оборе
31. 07. 2018. у 19:43
Српски министри трговине и пољопривреде сутра у Турској са колегама разговарају о новим квотама за месо и сунцокретово уље. За почетак испунити квоту од 5.000 тона за Турску
КВОТЕ за извоз говеђег меса у Турску могле би да повећају број грла говеда у тову за више од 30 одсто, објашњавају стручњаци. Према званичним подацима, у првих шест месеци ове године Србије је извезла око 600 тона говеђег меса у Турску и око 200 тона у ЕУ. А цена говеђег меса које се извози у Турску је за само неколико месеци повећана са 1,8 на 2,4 евра по килограму.
Управо су квоте за говеђе месо, али и за извоз сунцокретовог уља, неке од главних тема сутрашњег састанка српских министара трговине и пољопривреде, Расима Љајића и Бранислава Недимовића, са колегама из Турске.
- Идемо да разговарамо пре свега о томе да се Споразум о слободној трговини ратификује што пре, како би ступио на снагу, и да нам се пре ратификације, као и за месо, омогући извоз одређене количине уља - рекао је Расим Љајић за "Новости". - Имамо по споразуму и бесцарински извоз уља. Тражићемо да нам се да одређена квота да наше уљаре могу да извозе у Турску.
Према речима министра Љајића, кланице и произвођачи нису били спремни, јер су стандарди за Турску високи. Ту су посебни услови, нарочито због религије, обичаја и стандарда:
ПРОЧИТАЈТЕ И: Сточари очајни јер стадима прети глад
- Велики је успех ако успемо и да извеземо у Турску и ових 5.000 тона говеђег меса, колика је квота.
Од када је почео извоз у Турску, и цена говеђег меса у српским радњама отишла је нагоре. Економисти су објаснили да то не утиче на просечан кућни буџет, јер српско домаћинство, због цене, не троши много говеђег меса.
- Имам податак да је цена јунећег врата иста као и цена јунећег бута, у малопродаји - казао нам је Ненад Будимовић, председник Удружења за сточарство у Привредној комори Србије. - Већа потражња, због извоза, допринела је подизању цене живе стоке, и то је у једну руку добро за наше сточаре. Али говедарство односно тов бикова не може тако брзо да се опорави. Повећана тражња за живом стоком и месом требало би да повећа број јунади у тову за следећу годину.
Како нам је објаснио Будимовић, постоји могућност да се купе телад па да се тове, а може и да се чека да се крава отели, па да се стави у тов.
- Нашег сименталца Италијани траже, и они неће ниједну другу расу говеда за тов, само то, за "беби биф" - објашњава Будимовић. - Они су захтевни, имају новца да плате и хоће да плате, али ми немамо довољно. За турску квоту од 5.000 тона, што је око 10.000 говеда у тову, нама треба време. Сада на читавој територији имамо укупно неких 12.000 до 13.000 у тову. То је наш тренутни потенцијал, а од тога треба и за домаће тржиште, за ЕУ, ЦЕФТА и прераду. То је велика цифра за нас. У Србији има између 850.000 и 900.000 говеда свих категорија.
zajecarac
01.08.2018. 00:12
Čovek priča proizvoljno,za publicitet! Nije spomenuo prelevmane koji kilogram naše junetine opterećuju sa oko 0,44 EUR prilikom uvoza u EU (Italija) a još manje komplikovanu proceduru za uvoz našeg mesa kao i kauciju koju deponuje kupac za svakih 100kg.pre uvoza. Gde su Italijani koji to hoće da plate!? Francuski šarole je krupniji i jeftiniji od našeg simentalca, nema procedura i dodatnih troškova za kupca. Izgubila se tradicija konzuma junetine iz Srbije i u Grčkoj i u Italiji!
Коментари (1)