EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon smatra da za sada nema ni govora o ukidanju mera, imajući u vidu da smo na maksimumu epidemije.


- Da nismo to tada uradili sada bi bili u velikom problemu. Sve mere se na kraju svode na smanjenje kontakata. Još ove dve nedelje, da prođe šesta nedelja, moramo imati zabranu kontakata. Svaki građanin treba da zna da mora tako da se ponaša - rekao je dr Kon na konferenciji za medije u Palati Srbija.


Pročitajte još: Povećan broj zaraženih koronom u Srbiji: Novoobolelih 219, preminulo još četiri osobe


Stručnjak smatra da bi bili u velikom problemu da nisu uvedene stroge mere zabrane kontakata, ali se zalaže za još strože.


- Ja sam za potpunu zabranu kontakata. To bi značilo da dvoje ljudi ne može da vidite na ulici bez dva metra rastojanja. Moja ideja je ozbiljnija od zabrane kretanja. Podržali smo odluku da policijski čas bude od petka do ponedeljka i do kraja nedelje će biti još novih podataka– rekao je epidemiolog i dodao da je potpuno jasno da neko ko predstavlja globalno javno zdravlje govori o tome da mere i dalje treba da se sprovode.


Pročitajte još: Preminuli policajac iz Bora NEGATIVAN na koronu


On je rekao da ne može da zna da li će i koliko to biti nastavljeno, a ističe da to isključivo zavisi od rezultata koje budemo imali.

- Imamo ogroman broj novotestiranih, i očekujemo da ćemo otkrivati i blage slučajeve. Bitno je da što više potiskujemo mogućnost da se prenošenje virusa uz period najviše agilnosti potpuno spreči - rekao je dr Kon.

Doktor Kon odgovorio je i na pitanje u vezi proslave Uskrsa.


- Što se tiče Uskrsa verujte da je ova situacija sada na najvišem mogućem stupnju tako da nije posebno razmišljano o samim praznicima. Ako bude bilo potrebno da se za praznik sprovodi zabrana kretanja ili kontakata to zahteva da se slavi na poseban način. Verujem da će svako naći način u svom domu da to upriliči. Isto važi i za jevrejske praznike, neće biti velikih okupljanja zato što se čuva život – rekao je Kon.