U SRPSKIM sredinama na Kosmetu do sada su zabeležena tri slučaja zaraženih virusom korona, dva na severu i jedan u opštini Lipljan. Jedan od pozitivnih je muškarac (43) iz Severne Mitrovice koji je prebačen na lečenje u Niš. Strahuje se, međutim, da će ovaj broj znatno skočiti, zbog kršenja zabrane okupljanja.


Kako, za "Novosti", kaže dr Milan Ivanović, direktor KC u Kosovskoj Mitrovici, pretpostavlja se da se ovaj Mitrovčanin zarazio na svadbi na kojoj je bio pre dve nedelje u jednom restoranu u Zvečanu.


- Na svadbi je bilo više od 300 zvanica i među njima žena iz Kragujevca koja je bila inficirana. Sada se ispituje ko je sve bio na proslavi i uzorkuju su se svi sumnjivi slučajevi. Dok ne stignu rezultati, svi moraju da budu u samoizolaciji - prenosi nam Ivanović.


On kaže da je pomenuto veselje održano uprkos zabrani okupljanja koja je u to vreme važila za više od sto ljudi:


- Na svadbi je bilo svih naših običaja, od nazdravljanja ukrštanjem ruku sa čašama, do pozdravljanja sa tri poljupca.


Pacijent iz Mitrovice je sam došao kod lekara jer je imao temperaturu i prvobitno je bio smešten na infektivnom odeljenju mitrovačke bolnice. Utvrđeno je da je pozitivan na koronu, a ustanovljena mu je i upala pluća.


Što se tiče kapaciteta za prijem pacijenata u Kosovskoj Mitrovici, na infektivnom odeljenju ima 16 kreveta, a dodatno mogu da se otvore i odeljenja za plućne bolesti sa 30 kreveta. U pripremi je i studentski dom sa više od sto ležajeva, za prijem lakše obolelih. Zaraženi sa težim kliničkim slikama biće poslati u kliničke centre u Nišu i Kragujevcu.


DIJALIZA


PRVI slučaj virusa korona u srpskim sredinama na KiM potvrđen je 27. marta kod 62-godišnje žene iz sela Dobrotin, u opštini Lipljan. Ona je prvo bila primljena u KBC Priština u Gračanici, a zatim tarnsportovana u KC Niš. Drugi slučaj je muškarac (47) godina iz Brusa, koji se leči u Mitrovici, gde je inače i dolazio na dijalizu.