Zukorlić poglavar u Sarajevu?

M. NIĆIFOROVIĆ

utorak, 10. 09. 2019. u 14:02

Зукорлић поглавар у Сарајеву?

Zukorlić bi mogao da se vrati na čelo verske zajednice / Foto Tanjug/Foto Vikipedija

Bivši muftija i narodni poslanik biće kandidat za mesto reisa-ul-uleme IZ u BiH. Kandidovao ga Mešihat Islamske zajednice u Srbiji. Zukorlić: Nisam ni razmišljao o kandidaturi, ali prihvatiću je

NARODNI poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić, bivši sandžački muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), želi da dođe na čelo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZ BiH). Za mesto bosansko-hercegovačkog reisa-ul-uleme njega je kandidovao Sabor Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) koji je predvodio do svog povlačenja i aktivnog ulaska u politiku.

Medijima u Novom Pazaru Zukorlić je potvrdio da će na izborima za vrhovnog poglavara IZ BiH biti protivkandidat sadašnjem reisu Huseinu Kavazoviću, kome ističe četvorogodišnji mandat. Sabor Islamske zajednice BiH kandidature za poglavara muslimana BiH verifikovaće 24. septembra, kada počinje i finale izbornog procesa.


PROČITAJTE JOŠ: Đorđević: Materijalni položaj penzionera biće poboljšan

- Ako Bog da, prihvatiću kandidaturu - kaže Zukorlić. - Iskreno govoreći, dok nisam dobio informaciju da sam predložen, o tome nisam ni razmišljao, s obzirom na to da sam angažovan na drugim poslovima. Kavazović je, na prvi pogled, u određenoj prednosti, jer je aktuelni poglavar i u njegovim su rukama mehanizmi uticaja na značajan broj biračkog tela i određenih ljudi i autoriteta u Islamskoj zajednici.

Zukorlić, koji je danas lider Stranke pravde i pomirenja i kao član srpskog parlamenta, šef skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, kaže da u trku za čelno mesto Islamske zajednice BiH ulazi nevezano od šansi za trijumf.

- Prihvatanje kandidature neće uzimati u obzir moje šanse za pobedu. Moj motiv je tu isključivo duhovno-moralne prirode i ukoliko neko od legitimnih predlagača želi da se ja pojavim kao kandidat smatram da to nemam pravo da odbijem. Stoga se ne želim opterećivati bilo kakvim proračunima - naglašava Zukorlić.

Zukorlić ističe da će nakon konačne verifikacije njegove kandidature pristupiti temeljnoj izradi programa sa kojim će izaći pred biračko telo i javnost. Put do bele ahmedije (bele kape kakve nose muslimanski verski velikodostojnici), kako Zukorlić naglašava, vodi uz rad na pravnoj i već suštinski proklamovanoj autonomiji Islamske zajednice u odnosu na državu, političare i politiku.

Osim državljanstva Srbije, koje je stekao rođenjem u selu Orlje, nedaleko od Tutina, Zukorlić ima i državljanstvo BiH. Ono međutim, nije presudno za izbor na mesto reisa IZ BiH, jer je Mešihat IZuS, čiji je Zukorlić dugo godina bio predsednik, deo bosanskohercegovačkog Rijaseta. U Srbiji, nevezano od verske organizacije koju je predvodio Zukorlić, deluje i Islamska zajednica Srbije (IZS) koja ima svoj Rijaset i poglavara - reisa Seada Nasufovića.


PROČITAJTE JOŠ: PRISVAJAJU POVELjU KULINA BANA: Dragulj srpske pismenosti proglašavaju za temelj Bosne

DUHOVNO SEDIŠTE

ČINjENICA da deo muslimana iz Srbije smatra Sarajevo za svoje duhovno sedište jedan je od faktora rascepa srpske islamske zajednice. Islamska zajednica Srbije usprotivila se ovom stavu, smatrajući da bi muslimani Srbije trebalo da se vežu za našu zemlju u kojoj će biti i sedište njihovog poglavara. Bivši muftija Sandžaka Muamer Zukorlić, nasuprot tome, oduvek je zagovarao organizaciono jedinstvo sa bosansko-hercegovačkim muslimanima i vrhovnu vlast reisa-ul-uleme iz Sarajeva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)