ПРИСВАЈАЈУ ПОВЕЉУ КУЛИНА БАНА: Драгуљ српске писмености проглашавају за темељ Босне

Љ. Бегенишић

понедељак, 09. 09. 2019. у 09:02

ПРИСВАЈАЈУ ПОВЕЉУ КУЛИНА БАНА: Драгуљ српске писмености проглашавају за темељ Босне
Писани споменик, написан пре 830 година, у БиХ присвајају као доказ вишевековног постојања те државе. Документ писан ћирилицом, штокавским народним говором, најзначајнији је за Србе

Повеља Кулина бана је најстарији писани споменик на српском народном језику, а никако камен темељац босанске писмености и државе. Повеља је писана ћирилицом, а не босанчицом, почиње речима "У име оца и сина" а не са "Алаху екбер", па се не може сматрати "родним листом" Босне, како то воле да кажу у Сарајеву.

Прочитајте још:На Балкану се крађа историје понавља

Историчари и лингвисти овако коментаришу присвајање једног од најстаријих хришћанских споменика писмености, који је босански бан Кулин написао дубровачком кнезу Крвашу 1189. године. А 830 година од настанка Повеље у БиХ је обележено као годишњица "најстаријег пронађеног босанског државног документа", којим је, кажу, потврђено постојање босанске државе.

Повеља, тврде наши саговорници, има највећи значај за народ чији је споменик језика и културе - српски, затим, шире, као споменик словенске писмености и, на крају, то је значајан споменик у ризници европске и светске баштине.

Прочитајте још: СКРНАВЉЕЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ: Косовска застава на Новом Брду

У име Оца, Сина, Светог духа обећао је бан Кулин Дубровчанима слободу кретања на територији Босне, ослободивши их плаћања царине овим документом. Речи дубровачком кнезу Крвашу исписао је писар Радоје.

- Ова повеља је, као и све истородне тадашње српске ћириличке повеље, оверена њиховим почетком, који углавном гласи "У име оца и сина и светаго духа", чиме се печатира хришћанска припадност њихових издавача. Богата ризница фалсификата данашњих бошњачких институција "обогаћена" је издавањем Повеље без наведеног хришћанског обележја - каже за "Новости" проф. др Слободан Реметић. - Повеља Кулина бана се сврстава у српске ћириличке споменике. Реч је у ствари о првој ћириличкој повељи, писаној углавном тадашњим народним штокавским говором. Њена структура, па ни стил, не разликују се од истородних докумената писаних, примера ради, у Рашкој и слатих суседима, понајвише Дубровчанима, највише повеља њима послатих сачувано је, срећом, у Дубровачком архиву.

Да је Повеља споменик српске писмености, сматра и др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика.

- Пре трке за идентитетом оних који мисли да им га мањка било је неспорно да је ова повеља споменик српске писмености - наглашава Танасић. - То је толико неспорна чињеница да је немогуће било какво фалсификовање. Уосталом, годину дана пре настанка Повеље Кулина бана, римски папа у писму дубровачком надбискупу каже да је Босна српско краљевство. И није то једини папски докуменат од овог времена до половине 13. века у коме се Босна тако крсти. И нису то једине историјске потврде о карактеру средњовековне Босне, има их мноштво. Као што је Мирослављево јеванђеље најстарији и најзначајнији писани целовит споменик српске редакције старословенског црквенословенског језика, тако је и Повеља најстарији писани споменик на српском народном језику.

Фото "Јутјуб" Оригинал Повеље Кулина бана налази се у Санкт Петербургу


Нема те научне фантастике, упозорава Танасић, која може успоставити континуитет данашње БиХ са средњовековном босанском државом.

И Танасић и Реметић тврде да велики утицај на прекрајање историје има страни фактор, некада је то радила Аустроугарска, данас - међународна заједница.

Називајући ово политичким инжењерингом, проф. Реметић каже да се он најпре одвијао под палицом Аустроугарске монархије, у служби стварања тзв. земаљског језика.

- На терену БиХ, генерала Филиповића су године 1878. дочекали само српски језик и ћирилица - подсећа проф. Реметић. - Историја се поновила на простору БиХ, где су страни фактори, некада Беч и Бењамин Калај, а данас тзв. међународна заједница, све чинили и чине да се, најкраће речено, затре име српског језика, а тиме и српски народ. Ресорни фактори у Федерацији БиХ владају се по кодексу оне народне: "Добра вакта ко образа нема". Тамо се безочно јуриша на све што је српско. Присвајају се стари српски споменици, својатају се српски писци: од Кочића, Андрића, Ћопића до данашњих стваралаца. Ова ујдурма у вези с Повељом Кулина бана одвија се, дакле, под плаштом једног континуитета.

проф. др Слободан Реметић, фото П.Митић

И Танасић упозорава да су аустроугарске власти и неки њима сервилни стручњаци један вид званичне ћирилице који се користио на немањићком двору називали "босанчицом", без икакве научне аргументације. То писмо је, пренесено на терен средњовековне Босне, бар два века после настанка Повеље Кулина бана, у време крунисања босанског бана српском круном Немањића у манастиру Милешеви.

Тврдње да је Повеља писана "босанским језиком" професор Реметић коментарише као - неукусне бесмилице.

Дефинитивно је, каже, доказан фалсификат о "босанчици", која у ствари није ништа друго него брзопис који је са српског двора у Босну пренео Твртко Котроманић, касније за краља крунисан у Милешеви.

На тврдње из Сарајева да се у Повељи "могу уочити и јасне особине босанског језика", Танасић наглашава да се то може тумачити само као фантазија или свесно грубо фалсификовање.

- Сви озбиљни истраживачи ове повеље, српски, јужнословенски и светски, виде је као писани споменик српског језика, тако и најзначајнији међу муслиманским - професор Асим Пецо, члан Академије наука и умјетности БиХ. Тако ју је и највећи филолог међу словенским народима друге половине 19. века Франц Миклошич, као и други, штампао у збирци српских споменика.

др Срето Танасић

ОРИГИНАЛ У РУСИЈИ, КОПИЈЕ У ДУБРОВНИКУ

Срето Танасић наводи да је Повеља Кулина бана издата на Усековање главе Јована Крститеља, што испод њеног текста и пише, а не на Велику Госпојину, како то неки тврде.

- Ови који би да је присвоје, и не само они, ни то не знају правилно да разумеју - каже наш саговорник.

Историчари тврде да је Повеља бана Кулина сачувана у три верзије. Оригинална верзија писана ћирилицом данас се налази у Санкт Петербургу, у Русији, а друге две верзије, преписи, налазе се у Дубровнику.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Gane

09.09.2019. 09:42

...dobro i sta ce te preduzeti u konkretnom slucaju...u zastitu...i odbranu..sa naucne strane da nemogu svojatati ovu Srpsku povelju i dragulj........sta !Interesuje me kao Srbina !

Krle

09.09.2019. 09:44

Dobro je što muslimani u Bosni pruznaju da su Srbi a ne nekakvi Bošnjaci, što niko ne zna šta zapravo znači ta lingvistička metamorfoza od Bosanca do Bošnjaka. E, sad treba da označava neki novi narod. Ne vredi možeš se zvati kako hoćeš ali to ne pere vekovne grehe i ne zameće trag.

Јабре

09.09.2019. 10:03

Није проблем што присвајају, морају јадни кад немају историју. Већи је проблем што лажу шта пише у повељи. Нашли су експерте да фалсификују текст као што повељу бана Матеја Нинослава који каже да у Босни живе само Срби и Власи, и да су његови предци Срби преводе реч "Срби" (која је једноставно читљива) у нешто друго.

Анти Антифа

09.09.2019. 10:21

То и јесте темељ Босне,старе србске државе

BOŽA ZEMUNAC

09.09.2019. 10:29

Lopovi. Ovi su slični lopovi kao i Hrvati koji uporno hoće da prisvoje Nikolu Teslu. Naši bi trebali odlučno da reaguju.

Conte

09.09.2019. 10:43

Kada se vrate u veru kojoj je pripadao Kulin i kada pocnu da koriste pismo koje je on koristio, tada slobodno mogu da ga prisvajaju. Do tada, sikter. Termin "bosancica" je izmislio ustasa Ciro Truhelka, inace Ceh poreklom. On je u svoje vreme tvrdio kako su bosanski muslimani cisti Hrvati a da su Srbi nekakvi tamo vlasi koji su im okupirali zemlju. Jasni potpisi zlocinacke ideologije koju je preuzelo ustastvo. Konvertitska posla.

Ludilo

09.09.2019. 11:02

Mi smo krivi jer su nam komunisti ispali mozak, i dalje se busamo u grudi kako nam je rad bilo bolje. Za vreme njih celu svoju kulturu smo sakrili od samih sebe. Sami sebi smo najveći neprijatelji!!!

Bjeloglavi suo

09.09.2019. 11:13

Nije li onda poslije par stotina godina car Dušan učestvivao sa svojom vojskom u ,,građanskom ratu"pokušavajući neuspjesno osvojiti Bosnu odnosno kraljevski grad Bobovac ?Da vas podsjetim to je bilo prije navale Osmanlija polovicom 14.stoljeća!!Vezano uz ,,srpsku čirilicu" jesu li po toj logici i drugi slavenski narodi od vas ukrali pismo ili je ono tada bilo univerzalno na području Balkana i šire?

Djura

09.09.2019. 11:46

@Bjeloglavi suo - "ČIRILICA" u Bosni je srpska, a to dokazuje činjenica da je danas u Sarajevu nema. Nema Srba, nema ćirilice. Među srpskim velikašima je bilo sukoba i to je opšte poznato. Car Dušan nije išao u Bosnu. Zanimala ga je kao lanjski sneg. Niko ne krade ćirilicu, nego je preimenuje. U suprotnom znao bi da piše i čita istu. Kako je krenulo i papine bule će biti pisane bosančicom, jer zaboga latinicom se piše u Sarajevu.

Paulaner

09.09.2019. 12:26

@Bjeloglavi suo - Da bi se diskutovalo o takvim stvarima potrebno je predznanje koje je u vas vrlo sirovo i protkano ideoloskom pozadinom. Jos Porfirogenit lepo govori ko je naselio najveci deo Bosne a tu je jos dosta drugih izvora. Posle Bosna pada u vazalni polozaj prema Madjarskoj. Procitajte u knjigama kako su feudalci u Bosni ratovali medju sobom pa cete dobiti odgovor na svoje pitanje. Cirilica je u Bosnu mogla doci iskljucivo preko Srbije i razlikuje se samo u sitnim stilskim detaljima.

iz glave

09.09.2019. 11:33

докле ћемо ми доказивати другима да је нешто наше, уместо да то не скривамо од самих себе, стидимо их се исл, већ чувамо, изучавамо, уграђуејмо у себе. Без потребе ми то својатамо, ако нико од нас није бар једном то прочитао и бар део запамтио.

logika

09.09.2019. 11:47

Države koje su veštački nastale na tuđoj teritoriji nemaju ni svoju istoriju. A hteli bi da imaju. Zato kradu, lažu, varaju i što sve još neće raditi kao da bi rekli da i oni imaju neku istoriju. Ali nemaju. Pišemo samo istinu i o toj laži i krađi tuđeg nek o tom sazna ceo svet. To će biti dovoljno...

ssss

09.09.2019. 12:47

Napraviti tv debatu sa po par istoricara sa sve tri strane, a po mogucnosti dovesti i nekog neutralnog pa da vidimo kakve veze imaju muslimani sa cirilicom i sa poveljom.

Ljiljan

09.09.2019. 13:04

Prvi bosanski rjecnik 1631. Prvi srpski rjecnik 1818Kasnite za Bosanskom civilizacijom 187 godina.Sve sto je bosansko a nije islamsko pripisujete, prisvajate sebi, modifikujete, preuredjujete kao evolucionisti dokaze falsifikujete. Istina uvjek obara onoga koji se bori protiv nje.

Miladin

09.09.2019. 21:46

@Ljiljan - Nakon krunisanja za kralja, Stefan Tvrtko na grb Kotromanića stavlja krinove (ljiljane), kao simbol kraljevske vlasti date od Boga. Prije čina krunisanja na grbu Kotromanića nije bilo krinova. Nema sumnje da su krinovi preuzeti iz Raške nakon krunisanja Tvrtka krunom Nemanjića, jer je kraljevska kruna Nemanjića bila ljiljanova kruna, a takođe i na njihovom novcu, freskama, crkvama i manastirima nalaze se prikazi ljiljana.Pametnom dovoljno.

Nile

10.09.2019. 12:28

Šta se sada svi pravite ludi a Kulin je Hrvat i katolik i Slavonac a povelja mu počinje sa katoličko "U ime Oca i Sina i Duha Svetoga" i to je najbolji dokaz da su Bošnjaci "hrvatsko cvijeće" koje sa Ustašama uvenu na Blajburgu 6000 i u Srebrenici 8000...pa nismo u 91g?