SAJAM NAORUŽANjA PARTNER 2019: Prvi Erbasov helikopter predat Srbiji

Tanjug/D. L.

utorak, 25. 06. 2019. u 13:52

САЈАМ НАОРУЖАЊА ПАРТНЕР 2019: Први Ербасов хеликоптер предат Србији

Foto: Tanjug

Otvaranju sajma prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojne druge međunarodne zvanice
U Beogradu je danas počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Sajam, na kome će se predstaviti 128 izlagaca, 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva, prilika je da se domaćoj i stranoj javnosti predstave najnoviji dometi srpske odbrambene industrije.

PROČITAJTE I: Aleksandar Vulin: Razgraničenje sa Šiptarima, i to što pre!
Predsednik će pristustvovati potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M.

Na početku svečanosti emitovan je kratak film o dostignćima Ministarstva odbrane, odbrambene industrije i 70 godina "Jugoimporta".

Otvaranju sajma prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojne druge međunarodne zvanice.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemacka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina - Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Ceška Republika, Belorusija, Slovacka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Pokrovitelj sajma "Partner 2019", koji traje do 28. juna, je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP "Jugoimport SDPR", a izvršni organizator "Beogradski sajam".

Sajam u Beogradu otvoren je nedelju dana nakon sajama u Parizu.

Bez obzira na tu činjenicu, kao i to što se ove nedelje održava i u Moskvi, beogradski privlači veliku pažnju što potvrđuje poziciju srpske odbrambene industrije na tržištu.Primarni zadatak srpske odbrambene industrije je da opremi Vojsku Srbije najsavremenijim sistemima.

U toku je opremanje pešadijskih jedinica novom generacijom oklopnih borbenih vozila, streljackim naoružanjem, optoelektronskim sistemima, raznim vrstama nove municije.

Pored poslovnog, "Partner 2019" će imati i promotivni karakter - medijima i zainteresovanoj publici biće predstavljeni najsavremeniji primerci naoružanja i vojne opreme.

Sajam će od 25. do 27. juna biti otvoren od 10 do 17 časova samo za poslovne posetioce, a u petak, 28. juna, će biti otvoren i za građanstvo u vremenu od 10 do 19 časova.

Cena ulaznice je 350 dinara, grupna ulaznica košta 200 dinara, a cena parkinga je 150 dinara po satu parkiranja.

PRVI OD DEVET ERBASOVIH HELIKOPTERA PREDAT SRBIJI


Erbasov helikopter H 145M, prvi od devet, stigao je u Srbiju i svečano je otkriven danas na početku Sajma naoružanja i vojne opreme u Beogradu.

Ključeve helikoptera predsedniku Aleksandru Vučiću svečano je uručio izvršni direktor Erbasa Bruno Evan.

Nakon toga, za komande letelice seo je načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, ne skrivajući zadovoljstvo što će takva letelica biti u sastavu eskadrile srpske armije.

Reč je o višenamenskoj platformi koja se koristi za podršku specijalnim snagama.

Od devet helikoptera H 145M, koliko ih je naručeno, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Od pet letelica namenjenih od pet za vojsku - tri će biti naoružana, a da su predviđena za traganje i spasavanja i biće opremeljni tako da će moći da prođu kroz oblake.STEFANOVIĆ SA ZVANIČNICIMA ERBASA

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa izvršnim direktorom Sektora za helikoptere kompanije „Erbas“ Brunom Evanom i sa potpredsednikom „Erbasa“ za Jugoistočnu Evropu Sesarom Sančezom Lopesom.

Predstavnici „Erbasa“ obavestili su ministra Stefanovića da će dva helikoptera ove firme, u skladu sa ugovorom, biti isporučena Ministarstvu unutrašnjih poslova u julu ove godine, dok će se isporuka ostalih helikoptera odvijati po ugovorenom planu, saopštio je MUP.

Ministar Stefanović izrazio je veliko zadovoljstvo što će tehnički kapaciteti Helikopterske jedinice MUP-a na ovaj način biti podignuti na još viši nivo, a samim tim i bezbednost svih građana naše zemlje.

Na sastanku je bilo govora i o daljem unapređenju saradnje sa kompanijom „Erbas“, pre svega o obukama koje bi bile organizovane za pilote, kao i o mogućnostima uspostavljanja regionalnog centra za obuku u Srbiji.


VULIN: SRPSKA JE STRATEŠKI I SPOLjNOPOLITIČKI PRIORITET SRBIJE


U okviru Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2019. u Beogradu je danas održan skup privrednih društava namenske industrije Reublike Srpske i odbrambene industije Srbije, na kojem je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao da je Srska strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije.


"Nijednu ključnu odluku rukovodstvo naše države nikad ne donese, a da ne misli kako će se odraziti na Republiku Srpsku i ljude koji tamo žive. Isto važi kada je u pitanju Ministarstvo odbrane i kada je u pitanju ovaj važan segment Ministarstva odbrane - namenska industrija", rekao je Vulin otvarajući ovaj skup.


Podsetio je da je u poslednjih nekoliko godina značajno podignut nivo i obim naše međusobne saradnje i tako ćemo, najavio je, nastaviti da radimo.


"Sve što Srbija može da kupi, a da dolazi iz Republike Srpske, čak i ako postoji na nekom drugom mestu, uvek će uzeti od Republike Srpske", poručio je.


Ministar Vulin je predočio da je za Srbiju od izuzetnog strateškog značaja da se proizvodni kapaciteti Republike Srpske očuvaju i unaprede i da se na nivou ministarstava privrede i finansija Srbije i Republike Srpske već razgovara o tome da odbrambena industrija Srbije uđe u vlasničku strukturu određenih preduzeća namenske industrije Republike Srpske.


"Možete očekivati i u budućnosti da ćemo našu saradnju unapređivati i da ćemo odvajati više novca, da ćemo nastojati da se povezujemo uprkos brojnim izazovima, uprkos tome što se mnogi namršte kada čuju da namenska industrija Srbije sarađuje sa namenskom industrijom Republike Srpske. Nisu svi srećni ni zadovoljni kada čuju da će država Srbija dati sve što može da odbrambena industrija Republike Srpske napreduje i jača", rekao je Vulin.


Dodao je da će Srbi uvek voditi računa o Srbima i da će Srbija uvek voditi računa o Republici Srpskoj.


Kako kaže ministar Vulin, odbrambena industrija Srbije biće povezana sa odbrambenom industrijom Republike Srpske, a o tome će voditi računa Ministarstvo odbrane.


"Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku. Baš tako, Republika Srpska i njen odbrambena industrija treba da doživljavaju sebe, da su u funkciji očuvanja srpskog naroda, bez obzira gde on živi. To što vi radite za nas je jako važno. Odbrambene industrije iz Srpske i Srbije moraju da budu povezane, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaće najveću korist od vašeg jačanja i od vašeg daljeg razvoja", rekao je Vulin.


Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević istakao je da je ministarstvo koje predstavlja prvi put otvorilo svoj štand na sajmu „Partner“, pokazavši na taj način koliki značaj pridaje namenskoj industriji, kao i da će se na ovogodišnjem sajmu predstaviti 13 kompanija iz Republike Srpske.


" Republika Srpska želi da bude partner Srbiji u novoj eri razvoja srpske namenske industrije. U planiranju sigurnosti i bezbednosti želimo blisko partnerstvo između naših kompanija i proizvođača naoružanja i bezbedonosnih sistema. Želimo da u partnerstvu sa Vladom Srbije i kompanijama iz Srbije izađemo na međunarodno vojno tržište, zajedno sa svim kapacitetima koje imaju naše kompanije, kao što su „Orao“ iz Bijeljine, „Kosmos“ iz Banjaluke i ostale", rekao je Petričević.


Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za industriju u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske Sonja Tovilović, nakon čijeg obraćanja su predstavnici privrednih društava iz Republike Srpske imali priliku da iznesu ključne informacije o proizvodnim i tehnološkim mogućnostima svojih društava i usmere fokus na potencijalnu saradnju sa proizvođačima naoružanja i vojne opreme iz Srbije.


Održani sastanak je još jedna aktivnost u nizu koju realizuju Vlade Srbije i Republike Srpske sa namerom da se konkretnim potezima unapredi saradnja i povezivanje namenske industrije Republike Srpske i odbrambeni kapaciteti Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

VULIN SE SASTAO SA DELEGACIJOM KRALJEVINE SAUDIJSKE ARABIJE


Ministar odbrane Aleksandar Vulin ugostio je na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije.


Sastanak je bio prilika za razgovore o mogućnostima razvoja bilateralne vojne saradnje između zemalja koje odlikuju dobri politički odnosi.


Obe strane su saglasne da upravo dobri politički odnosi predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i unapređenje saradnje u oblasti odbrane i da je sajam "Partner" dobra prilika za sagledavanje odbrambenih potencijala i potreba obe zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

VULIN: NEMA SLOBODE BEZ MODERNE, SNAŽNE, OPREMLjENE ARMIJE Na sajmu naoružanja i vojne opreme, pred posetiocima je izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekomnomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak - odbranu slobode, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.


On se, kako kaže, u ime 13.000 zaposlenih radnika odbrambene industije zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je čvrsto verovao da ta industrija ima budućnost.

Vulin je istakao da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara, u odnosu na 2011. godinu, kada je, kaže, to bilo u tri puta manjem obimu.

Zahvalio je predsedniku što je, kaže, verovao u svoju industriju i veruje u svoju zemlju i vojsku.

Vojska Srbije je ponosna što sarađuje sa odbrambenom industrije Srbije, dodao je Vulin.

On je istakao da je malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i da ih je malo spremno da za slobodu urade sve.

"Zato znamo da nema slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene armije", podvukao je Vulin.

Svaki narod koji ceni slobodu, zna da mora da ceni i voli svoju vojsku, dodao je Vulin.

"Pred vama je naša pamet. Dajemo vam nase znanje, oružje, municiju, ali ono što nas je učinilo velikim - to ne možemo da vam damo - ljude koji čine odbrambenu industriju i vojsku. Za to, ipak, morate da se rodite među Srbima", rekao je Vulin.

Generlani direktor Jugoimpor SDPR Jugoslav Petković je rekao da to preduzeće slavi jubilej 70 godina postojanja i da su danas posle bogate prošlosti najveći proizvođač i trgovac vojnog naoružanja i opreme u ovom delu Evrope.


Kaže da su sledili viziju bivšeg premijera i sada predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina i započeli transformaciju da od najvećeg trgovca postanu i najveći proizvođač.

Ta vizija, kako je rekao, podrazumeva i to što je Jugoimport kroz osvajanje novih tehnologija postao konkurento preduzeće na svetskim tržištima.

"U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 milina evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta", naglasio je Petković.

Dodao je da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji i da Jugoimport razvija brojna vojna sredstva koja su ostvarila veliki uspeh, od kojih su neka već u upotrebi, a neka će se tek koristiti.

Zahvalio je predsedniku Vučiću što je došao na otvaranje sajma i istakao da Jugoimport dostojno predstavlja mogućnost srpske vojne industrije širom sveta.

VOZILO "DESPOT" DANAS U BEOGRADU NA SAJMU

Generalni direktor kompanije "Tehnički remont Bratunac" Slavenko Ristić izjavio je danas da na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" u Beogradu ovo privredno društvo predstavlja svoje proizvode, uključujući i unapređenu verziju funkcionalnog oklopnog vozila "despot".

"Imali ste priliku da 9. januara u Banjaluci vidite prototip `despota`, funkcionalnog gvozdenog vozila, a danas prezentujemo serijske modele koji idu u službu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i na to smo izuzetno ponosni, rekao je Ristić Srni u Beogradu.

On je napomenuo da su na štandu kompanije "Tehnički remont Bratunac" izloženi i pištolji koji već ranije prezentovani.

-Koristimo Sajam da se prikažemo u najboljem mogućem svetlu, istakao je Ristić.
On je zahvalio svim radnicima koji su, kako je rekao, radili u tri smene i bez kojih ne bi bilo moguće stići na vreme predstaviti se u ovom svetlu.


Prototip oklopnog vozila "despot", od predstavljanja 9. januara za Dan Republike, usavršen je i pretrpio je 52 izmene, a najznačajnije su funkcionalne izmene, od rampe za ulaske, preko oružarnica, te otvora za evakuaciju.

Na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" u Beogradu nastupiće 128 izlagača, među kojima i izlagači iz Republike Srpske i BiH.

Svečanosti otvaranja u 13.00 časova prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

NE VIDJOH IZLAZUL MONTENEGRO I SEVERNATA MAKEDONIJATA

25.06.2019. 14:58

Mozda cuvaju naoruzanje u tajnosti, da im rusi ne bi pokrali izume.

Sale

25.06.2019. 15:16

Svaka cast.Ocekivao sam boljitak ali u ovolikom obimu iskreno ne.Samo napred!

Mašnica

25.06.2019. 16:45

@Mara - Srbija je uložila značajna sredstva u vojsku što je svakako evidentno.

Lara

25.06.2019. 15:32

Ovaj sajam je prilika za razmenu iskustva i sklapanju novih aranžmana u oblasti naoružoranja.Velika stvar za nasu vojsku.Drago mi je da vidim da je svakim danom sve modernija i modernija.

Momo

25.06.2019. 17:15

Opremanja vojska i policija garant su bezbednosti i sigurnosti svih gradjana kao i citave zemlje.

Ivana

25.06.2019. 17:57

Iako vodimo politiku vojne neutralnosti, to ne znači da ne treba da ulažemo u vojsku i vojnu opremu.

Hedona

25.06.2019. 18:05

Da bi Srbija sačuva mir i stabilnost neophodno joj naoružanje. Helikopter su jako neophodni. Srbija mora da nastavi da učaže u naoružanje.

bananana

25.06.2019. 18:11

Srbija je pokazala svima koliko je jaka i dokazala da naša vojska ojačava na svim mestima.

Sara

25.06.2019. 22:40

Veliki je uspeh što Srbija može da kupuje modernu vojnu opremu. Dokaz da ekonomija jača.

Marko

25.06.2019. 22:43

Sve izgleda fantastično,polako postajemo jedna od najvećih vojnih sila u ovom delu Evrope.