Za obnovu palate SANU šest miliona evra

LJ. B.

11. 05. 2019. u 14:01

Akademik Marko Anđelković najavio aktivnosti akademije. Bolje uslove za rad dobiće Arhiv i Biblioteka

За обнову палате САНУ шест милиона евра

Foto M. Anđela

PALATA Srpske akademije nauka i umetnosti biće rekonstruisana, a Vlada Srbije za to je odvojila oko šest miliona evra iz programa UN za razvoj. Vlada je uvrstila zgradu SANU među prioritetnih 10 institucija koje je potrebno renovirati, a to će doprineti i da Arhiv SANU koji radi u lošim uslovima i Biblioteka SANU počnu da rade u mnogo boljim okolnostima.

Ovo je u petak rekao akademik Marko Anđelković, generalni sekretar SANU, navodeći da su se akademici ranije nekoliko puta obraćali Gradu i Vladi tražeći sredstva za sanaciju zgrade, ali da to nikada nije urodilo plodom.

Akademik Anđelković očekuje da će do kraja godine biti završene tenderske procedure, a da će onda početi radovi, koji bi mogli potrajati od dve do tri godine.

On je naveo da su u renoviranje zgrade uključeni i akademici Branislav Mitrović i Milan Lojanica, čije angažovanje će doprineti tome da se unutar zgrade dobiju dodatni prostori za aktivnosti akademije.

Pročitajte još: Baština i muzeji na klik

Akademik Anđelković osvrnuo se i na izbore časnika SANU, koji su održani početkom aprila. Govorio je i o promišljanjima SANU u 21. veku, rekavši da je Akademija sada pomalo inertna, a njeni članovi oprezni kada je reč o unutrašnjoj organizaciji i rukovođenju:

- Međutim, sazrela je spoznaja da treba hitrije reagovati. Razmotrićemo otvaranje novih odeljenja, jer želimo u rad da uključimo stručnjake iz IT sektora.

IDEJNA REŠENJA

AKADEMIK Anđelković najavio je za maj i jun brojne aktivnosti, među kojima su i pristupne besede 16 novih članova od 13. do 15. maja i izložba "Idejno rešenje SANU uz pomoć mladih prijatelja", na kojoj će biti izloženi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti na temu novog loga, grba i medalje SANU. Rekao je da SANU razmišlja da osavremeni svoje simbole, pa se za pomoć obratila ovom fakultetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije