OŽIVLjENI Karađorđe, živopisni opisi bitaka, stara zdanja iznikla iz novih, obilazak muzejskih postavki i arheoloških nalazišta "iz fotelje" - samo su deo čari koje digitalizacija nudi, a koje su moguće zahvaljujući zalaganju Matematičkog instituta SANU. Tokom prošle godine Institut je, uz (su)finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja, uradio digitalizaciju arheološkog nasleđa Istorijskog mesta Bač sa okolinom, kao i mobilne višejezične multimedijalne vodiče za Lepenski vir, Muzej u Aranđelovcu, Zavičajni muzej u Paraćinu, Muzej Batinske bitke u Somboru, Gvozdeni puk u Prokuplju i grad Knjaževac.

- Zasad smo napravili osam aplikacija za muzeje različitih prostornih kapaciteta i veličina postavki. Vodili smo računa da li je muzej na otvorenom, kolika je muzejska zgrada i da li u njegovom okruženju postoji zanimljiv sadržaj, takođe i o tome da li je reč o jednoj temi, poput Prvog srpskog ustanka ili dužeg istorijskog perioda - objašnjava Radomir Stanković, redovni profesor Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.


PROČITAJTE I: Izložba članova SANU


- Ideja je bila da se jedan isti princip digitalizacije iskoristi za različite zahteve muzeja. Primenom proširene stvarnosti, odnosno virtuelne realnosti, i drugih elemenata informacionih tehnologija ostvarili smo što bogatiji prikaz postavki. Poseban kvalitet u tome predstavlja sloboda posetioca da bira šta će i koliko da vidi od sadržaja postavke, kao i mogućnost da učestvuje u njenom stvaranju.

Stanković naglašava da im je želja da ovu tehnologiju primene u što većem broju muzeja u Srbiji i da aplikacije budu i dalje besplatne.

- Ako Ministarstvo prosvete ima nameru da pravi digitalne udžbenike, može da iskoristi ove rezultate rada Ministarstva kulture. Tako, ovaj materijal može biti ponuđen kao deo obrazovnog materijala u osnovnim i srednjim školama - kaže Stanković.

Inovativne tehnologije koje se u digitalizaciji koriste mogu se iskoristiti i kao pomoćni sistem da se baština na specifičan način zaštiti i da se omogući njena ili fizička ili virtuelna rekonstrukcija.

- Matematički institut nastavio je sa digitalizacijom i prošle nedelje smo posetili manastir Pustinja u blizini Valjeva. Već u maju obići ćemo okolinu Novog Pazara gde se nalazi multietnička baština iz različitih istorijskih perioda - najavljuje direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović.

Dejan Masliković, Radomir Stanković i Zoran Ognjanović

MODELI I SLIKE

POMOĆU posebnih kamera uspešno su naravljeni modeli objekata i slika u tri dimenzije koji verno prikazuju originale, takođe uz foto-aparat koji snima 360 stepeni oko sebe napravljeni su realni prikazi unutrašnjosti objekata, a korišćene su i male bespilotne letelice. Sve je javnosti dostupno na internet-stranici www.mi.sanu.ac.rs ili preko naziva aplikacije, npr. "Ustanici govore".