U Nišu i Pančevu više tužbi zbog bežanja sa časova, nego u Beogradu

V. Crnjanski Spasojević Lj. Begenišić

24. 10. 2018. u 17:02

Primenom novog Zakona o obrazovanju, roditelji sve češće moraju da idu pred sud. U Pančevu je za prvih devet meseci ove godine podneto čak 85 prijava, a u subotičkom prekršajnom sudu 42

У Нишу и Панчеву више тужби због бежања са часова, него у Београду

Foto Tanjug

NAJVIŠE prekršajnih prijava protiv roditelja čija dece beže sa časova ove godine su podnele škole u Nišu, Beogradu i Pančevu, saznaju "Novosti". U Pančevu je za prvih devet meseci ove godine podneto čak 85 prijava, a u subotičkom prekršajnom sudu 42.

Poređenja radi, u Beogradu je podneta 41, i već su donete četiri pravosnažne presude.

Četvoro roditelja osuđeno je na minimalnu zakonsku kaznu od po 5.000 dinara, a maksimalan iznos je 100.000 dinara.

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi naslednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu.

Situacija se zaoštrila od kada je novi zakon o obrazovanju obavezao škole da od 1. septembra pišu prijave protiv roditelja zbog izostanaka mališana s nastave. Do ove školske godine time se bavila prosvetna inspekcija, a sada samo kontrolišu škole da li redovno prijavljuju đake i roditelje sudovima.

- Inspekcije su godinama podnosile prijave, međutim, broj osuda protiv roditelja bio je mali, jer smo teško dolazili do okrivljenih. Često su u pitanju romske porodice, koje menjaju adrese, pa poziv za sud ne može da im bude uručen. Postupci se privremeno prekidaju, a s vremenom i zastare - kaže Milan Marinović, predsednik beogradskog Prekršajnog suda, i dodaje da su najčešće kazne bile opomene, ali da je bilo i novčanih kazni.

OPRAVDANjE ILI KAZNA KADA učenik izostane sa časa, roditeljima se u roku od osam dana šalje obaveštenje da opravdaju časove, i oni imaju na raspolaganju osam dana od prijema da to učine. Ako to ne urade, direktori škola pišu prekršajne prijave protiv roditelja, a sud donosi presudu koja podrazumeva opomenu ili novčanu kaznu od 5.000 do 100.000 dinara.

Kako napominje, i osnovne i srednje škole dužne su da pokrenu prekršajni postupak kada je reč o neopravdanim izostancima. Mnoge srednje škole, međutim, to ne čine, budući da je samo osnovna škola obavezna.

Zakon je predvideo sankcije i za uprave škola koje ne rade svoj posao - od 100.000 do milion dinara.

U školama u Pančevu, koje je jedan od gradova gde ima najviše prekršajnih prijava, kažu, međutim, da deca ne izostaju sa časova ništa više nego u drugim gradovima.

- Pančevci su među prvima počeli da primenjuju zakon, pa ispada da u našem gradu ima najviše dece sa neopravdanim časovima. Sigurna sam da nije tako - kaže, za "Novosti", direktorka pančevačke Tehničke škole "23. maj" Nataša Zečević.

Tvrdi da u njenoj školi nema problema s prevelikim brojem neopravdanih časova, te da to rešavaju razgovorima, edukacijom i saradnjom sa roditeljima.

- Naši đaci umeju malo da skrenu na putu do škole, ali mi ih brzo vratimo - kaže Nataša Zečević.

Njena koleginica Dragana Krstić, direktorka OŠ "Mika Antić" u Pančevu, tvrdi da ta škola nema problema s neopravdanim izostancima učenika i da nisu podnosili prekršajne prijave protiv roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bata

24.10.2018. 19:22

Sada kada se u e-dnevnicima automatski vidi broj izostanaka ne moze da se sakrije kao sto su mnogi radili.