Zašto stradaju rode i kako im pomoći?

Tanjug

19. 09. 2018. u 21:35

Зашто страдају роде и како им помоћи?

Foto: N.Živanović

Ljudski faktor sve češće je uzrok stradanja roda u Srbiji, kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ljudski faktor sve češće je uzrok stradanja roda u Srbiji, kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Njihova je populacija za sada stabilna, dodaje, ali i napominje da je uprkos činjenici da su rode omiljena vrsta ptica kod nas, bilo slučajeva da su na njih pucali.

Veći deo roda koje se gnezde u Srbiji je u Vojvodini, gde nalaze hranu i dovoljno mesta za gnezda, kaže za Tanjug Sandra Jovanović i navodi da se, recimo, bele rode često gnezde na stubovima za prenos električne energije, što nije bezbedno i može da dovede do toga da stradaju ili da budu povređene.

Ona navodi i da su faktori koji ugrožavaju rode mnogobrojni, od isušivanja vlažnih staništa do korišćenja pesticida, ali kaže i da su dimnjaci i krovoi starih kuća bili primaljiviji za rode od ovih savremenih.

PROČITAJTE JOŠ: Prvoje prvi stigao u Taraš

"Rode su snalažljive ptice i lako se prilagode urbanim sredinama, te se mogu primetiti i u gradovima", objašnjava i dodaje: "U novom Sadu, kod velikog Roda marketa se nalaze dva para, jer je u blizini gradska deponija, odnosno, hrana. Rode prave velika gnezda, sa prečnikom od jednog metra, pa su stubove te šerine tamo pronašle".

foto M.Labudović

Ona kaže i da se, s obzirom da se gnezda nalaze na velikim visinama, dešava da mladunci ispadnu i budu povređeni.

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin: Rode donose i devize

"Ukoliko ugledate mladunče koje je ispalo iz gnezda, osmotrite okolinu i pokušajte da pronađete gnezdo ili se obratite za stručnu pomoć", savetuje Jovanovićeva.


foto M.Labudović

A ako pronađete povređenu rodu...

"Najbolje je kontaktirati ornitologe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je nadležan za zaštitu i zbrinjavanje ptica, a povređene ptice kasnije se smeštavaju u Zoo-vrt Palić", kaže Jovanović i dodaje da se u tom slučaju može pozvati i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.foto M.LabudovićPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hercegov Grad

20.09.2018. 15:32

U selu Vilovo,kod Titela,AP Vojvodina,dve rode su nastradale spustajci se na baru u luku i pri tom zakacile dalekovod u blzini sletanja!Nazalst nije im bilo spasa!