ĐACI u 2.000 učionica od septembra će učiti iz digitalnih udžbenika. Isto toliko nastavnika do kraja meseca proći će obuku i dobiće digitalne kabinete u kojima će nastava biti interaktivna, zanimljivija, zahvaljujući savremenoj opremi i digitalnim udžbenicima.

Za pilot-projekat "Digitalna učionica" država je iz budžeta izdvojila oko 70 miliona dinara, a to je samo deo sredstava uloženih u ovaj važni posao. Ove novine očekuju učenike prvog i petog razreda osnovne škole.

- Pregledali smo stotinak digitalnih udžbenika različitih izdavača, a Ministarstvo prosvete odlučiće koje će da otkupi - objašnjava, za "Novosti", Zlatko Gušanović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. - U okviru "Digitalne učionice", škole istovremeno dobijaju i opremu i brz internet, i programe, sadržaje, kao i obuku za nastavnike. Važno je da svi ovi koraci idu istovremeno.

Pročitajte još - Šarčević: U planu opremanje 2.000 digitalnih učionica

Stručnjaci Zavoda pregledali su digitalne udžbenike, uporedili ih sa sadržajima štampanih izdanja i dali sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili da se otklone materijalne i greške u pisanju. Digitalni udžbenici biće besplatni za učenike, ali oni neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti. Biće kombinovani sa klasičnim, štampanim udžbenicima. A i oni će, od ovog septembra, biti novi i drugačiji za učenike prvog i petog razreda. Odobreno je ukupno 175 novih naslova - udžbenika i radnik svezaka. Prvaci i petaci, pošto uče po novim nastavnim planovima i programima, drugačije sadržaje od prethodnih generacija, neće moći da nasleđuju ove godine knjige od starijih osnovaca.

Komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pregledale su ukupno 190 rukopisa za nove udžbenike. "Zeleno svetlo" dobilo je 175 izdanja. Rukopisi su pristizali u februaru i martu, da bi na vreme bio objavljen Katalog udžbenika, a potom su nastavnici imali dovoljno vremena da pogledaju nova izdanja i izaberu najbolje.

- U toku pregledanja vraćeno je na doradu, zbog manje ili veće greške, više od polovine udžbenika - objašnjava Grušanović. - Iz toga se vidi da Zavod, za razliku od prethodnih godina, nikad nije bio transparentniji i spremniji za saradnju sa izdavačima. To se može meriti i po velikom broju odobrenih udžbenika, i to pre svega zato što imamo, nadam se, isti cilj kao i izdavači - da učenici dobiju dobre udžbenike.

Pročitajte još - Šarčević: Digitalni udžbenici i za nacionalne manjine

Naš sagovornik objašnjava da su komisije, koje su odobravale rukopise, bile raznolike i obuhvatile su nekoliko stotina prosvetnih radnika iz cele Srbije. Svaki udžbenik imao je svoju komisiju u kojoj je, po pravilu, bio jedan koordinator iz Zavoda, a ostala dva člana bili su nastavnici iz škola ili profesori sa univerziteta. Ističe i da su zaposleni u Zavodu, kojih je veoma malo, uložili neverovatne napore da ceo posao bude završen u roku.

GREŠKE NISU ISKLjUČENE

ZLATKO Grušanović ne isključuje mogućnost da se od septembra, kada novi udžbenici budu u učionicama, ispostavi da se u nekima potkrala greška. Kaže, veliki posao je rađen u isto vreme, u kratkom roku, pa je moguće da je promakla i poneka greška. Dodaje, komisije rade prema zadatim kriterijumima, pa ako ne sagledaju materijale šire od toge, desi se da se u materijalima nađu stihovi turbo-folka.