UKOLIKO sam bilo koga od neistomišljenika sprečio da iskaže mišljenje, molim da predloži moju smenu. Bude li više od deset takvih, podneću neopozivu ostavku. A ako i bude deset, nijedan ne govori istinu - ovo je juče na godišnjoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti poručio njen predsednik, akademik Vladimir Kostić.

Ovakvu poruku predsednik je poslao akademicima tokom diskusije sa akademikom Časlavom Ocićem, kome je u četvrtak potvrđena smena sa mesta sekretara Odeljenja društvenih nauka. Skupština je potvrdila imenovanje akademika Dimitrija Stefanovića na ovu funkciju.

Akademik Ocić smenjen je, kako je ranije za "Novosti" objasnio, na sednici 15. juna prošle godine, na koju nisu pozvani on i akademik Danilo Basta. Odluku je Skupština SANU potvrdila juče 81 glasom, dok su tri akademika bila uzdržana. Ocić je kolegama kazao da "se ne bori za vlast, već želi da zaustavi ponižavanje i šikaniranje kojima je izložen", te da je njegovo smenjivanje političkog karaktera.

PROČITAJTE I: PREGLASAVANjA U SANU: Akademici Basta i Ocić nezadovoljni izborom novih kandidata

Predsednik Kostić odgovorio je da nema ništa protiv Ocića, kao i da nije radio ni protiv koga.

- Ne želim da na bilo koji način remetim dostojanstvo Akademije - poručio je njen predsednik. - Sve što Akademija radi u ovom trenutku može da bude potvrgnuto i radikalnoj kritici, ali molim za kritiku na bazi činjenica i podataka. Svi ste svedoci izvesnih istrčavanja u javnost sa tvrdnjama koje su uvredljive. I predsednik Akademije može da ima đon-obraz, ali ipak ne može da se ne oseti ružno ukoliko dve osobe koje nisu prošle (izborni) krug u Akademiji kažu da su krivci za to u samom vrhu Akademije, te da su izdiktirali devetorici članova kako da glasaju. Ja samo mogu da dam časnu reč da kada je u pitanju vrh Akademije, pritisak nije vršen. Da sam moćan čovek, i u medicinskom odeljenju bi bili izabrani moji kandidati, što nije slučaj.