Spomenik Bošnjacima braniocima Beograda

M. NIĆIFOROVIĆ

14. 11. 2017. u 17:03

Споменик Бошњацима браниоцима Београда

INICIJATIVA Meho Omerović

U Sandžaku podržali ideju da se muslimanski borci iz Velikog rata otrgnu od zaborava. Omerović: Podići obeležje Muhamedanskom bataljonu

PREDLOG narodnog poslanika Meha Omerovića da se u Beogradu, povodom stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, podigne spomen-obeležje pripadnicima Muhamedanskog bataljona koji su 1915. godine, pod komandom kaplara Šemsa Midovića iz Sjenice, branili Beograd "do poslednje kapi krvi" i pokazali neverovatno herojstvo, naišao je na veliko interesovanje i odobravanje u Novom Pazaru i celom Sandžaku.

Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru dr Šefket Krcić kaže da su Bošnjaci iz Sandžaka dali ogroman doprinos odbrani Srbije od Austrougarske, da su pokazali lojalnost državi i veliku hrabrost, ali da se o tome malo zna i da je doprinos Bošnjaka slobodi Srbije u Velikom ratu potpuno minimiziran.

- Postoje i vrlo ozbiljni naučni radovi koji "dokazuju" da je i neznani junak na Avali bio Bošnjak i da se zvao Sulejman Balić, rodom iz Duge Poljane na Pešteru. Bošnjaci su, kao pripadnici srpske vojske, bili deo Albanske golgote, umirali su na Krfu i učestvovali u proboju Solunskog fronta - kaže dr Krcić.

Ulogom Bošnjaka u Velikom ratu, tekstovima u novopazarskoj lokalnoj štampi, bavi se ovih dana i dr Jahija Fehratović, poslanik BDZ-a u Skupštini Srbije i član Bošnjačkog nacionalnog veća. On ističe da su se Bošnjaci tada našli u tri vojske i na tri suprotne strane, ali da su u svakoj vojsci i na svakom ratištu bivali najveći heroji i junaci, znani i neznani, priznati i nepriznati...

PROČITAJTE JOŠ - Galijašević: Srbi poslednji branioci identiteta u BiH

- Austrougarska ih je mobilisala da na Galipolju brane Osmansko carstvo, i gotovo niko se nije vratio.. Srbija ih je regrutovala u muhamedanske bataljone da Beograd brane od Austrougarske, i skoro svi su izginuli. Kao vojnici Kraljevine Crne Gore učestvovali su i u Mojkovačkoj bici, i uprkos pobedi, malo ko se vratio. U vihoru Velikog rata izginulo je izmežu 35.000 i 40.000 Bošnjaka - ističe dr Fehratović.

U inicijativi za postavljanje spomen-obeležja Muhamedanskom bataljonu u Beogradu, koju je i zvanično predao Skupštini grada, Meho Omerović naglašava da bi se na taj način ovekovečila uloga bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda, kao i da bi se doprinelo jačanju dobrih odnosa dvaju naroda.


DEO 10. KADROVSKOG PUKA

BORCI Muhamedanskog bataljona bili su deo 10. kadrovskog puka, koji je zajedno sa 7. pukom činio kičmu odbrane Beograda. Činili su 15 odsto branilaca i držali su jednu od poslednjih barikada na potezu između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta. Svi su izginuli hrabro braneći Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

радисав

14.11.2017. 17:31

Какви море Бошњаци! Никакве везе они са Босном и Бошњацима нису имали. Србија на кривотворење историје и измишљање једностано не сме пристати. Измислили језик па траже тумаче, као српски им је страни, врше субверзију судства. Држава ћути. Сада хоће припаднике српске војске мухмеданске вере да прогласе Бошњацима. Ја мислим да ће скупље бити ако на лаж пристанемо, него ако не пристанемо. Потомцима остављамо несрећу.

Istorijske činjenice

14.11.2017. 17:49

To su Srbi muslimanske vere. U velikom ratu Bošnjak nije ni postojao, mnogo kasnije su to izmislili. Srbijo razmisli...

Да додам

14.11.2017. 20:35

@dejan - Нису били ни Муслимани (комунистичка измишљотина), већ муслимани Срби! Чак је и Алија Изетбеговић, иначе велики ВЕРСКИ фундаменталиста јавно изјавио да су му преци Срби Живковићи из Смедерева и био је у почетку противник назива Бошњаци!

Sumadinac

14.11.2017. 18:42

Kao prvo Sandzak ne postoji kao neka regija ili kraj, to se zove Raska po srpskom! A kao drugo su to bili Srbi muslimanske veroispovesti mada treba se i gledati u dokumentima kolko bilo medju njima i Srbi pravoslavni. Naziv Bosnjak nije tada postajao u srpskom i svetskom recniku, tako da -sorry.

Ђорђе С.

14.11.2017. 20:29

@Sumadinac - Санџаци су старе турске војно-административне области у окупираним земљама и одавно више не постоје ни у Турској! А они који су бранили Србију били су Срби муслиманске вере. У то време Турака није било у српским земљама, комунисти су тек касније измислили Муслимане (као народ), а Запад је још касније измислио Бошњаке. Срби су говорили "Брат је увек мио, па ма које вере био"!

Zbunjeni na kvadrat

15.11.2017. 08:53

@Sumadinac - Ako mislite na naziv musliman da je korišten za naciju ili za narod u vreme SFRJ onda niste dovoljno obavesteni. Muslimani su do kraja 1980tih i raspada zajedničke države bili pripadnici verskih zajednica. Naziv muslimanski narod nije se ni koristio u zvanicnoj upotrebi jer oni nisu ni imali svoju teritoriju. Po marksističkoj definiciji narod je mogao biti onaj koji ima svoju teritoriju. Zato se vode ratovi, za teritoriju jer ono sto nije bilo moguće ostvariti milom, uzme se silom pa i naziv.

Саша

14.11.2017. 19:00

То су Срби исламске вероисповести.Треба вас питати зашто су ови други били у другим редовима и зашто су јуришали на Србију?

Zbunjeni

14.11.2017. 19:40

Naša braća i sugrađani muslimanske veroispovesti i svi mi koji smo rođeni u slobodi zahvaljujući žrtvi takvih junaka možemo da se ponosimo njima. Da li su se oni zvali Bošnjaci i kada je Bosna bila deo Austrougarske, a oni se borili za Srbiju, znaju istoricari, matične knjige i njihovi potomci. Ako potomci podižu spomen obelezje za svoje pare, onda imaju pravo da ga nazovu svojim imenom. Ako ga traže od Srbije, onda o nazivu odlučuju nadležni organi uz sve počasti koje im sleduju.

Чикириз

14.11.2017. 20:07

Оних Срба који су бранили Београд више НЕМА! Срби мухамеданске вере постали су Бошњаци и воле другу државу( Турску) а Срби православне вере постали су атеисти ,комунисти и глобалисти и .. воле само паре!!

Да ти речем!

14.11.2017. 21:49

@Чикириз - Нијесмо сви постали Бошњаци, поготово у Сјеницу, Варош и Беране. Ту се поријекло памти и преноси с кољена на кољено! Нијесу ни сви Срби постали комунисти, глобалисти и изјелице! А човјека без традиције лако ће туђин да завади и са родом рођеним!

Dea

15.11.2017. 09:54

@Чикириз - Dobro kažete. Svaka Vam je na mestu. Čuvajte svoju veru, tradiciju, vrednosti, dobrosusedske odnose i zdravo razumskom mišljenju učite omladinu da niko ne moze da ih zavede i zavadi sa braćom i susedima. Živeli!

Мирсад Ђоковић

14.11.2017. 20:15

То нису били Бошњаци! Они су измишљени тек 1992. Пре тога су (кратко, 1991) били Патарени, а од 1974. Муслимани. А одувек су то били Срби, мухамеданске вероисповести.

Bane

15.11.2017. 17:08

Da tada su svih bilo isti narod srbi pa to nije bilo neobicno da brane svoju otadzbinu. Moze se podici spomenik ali srpskoj vojsci.

jabreja

17.11.2017. 08:01

Na Balkanu je bilo 28 sandzakata turskih, okupatorovih. Raska oblast NIKADA nije bila u administrativnom obliku s Bosnom.Novoizmisljeni naziv, bez naucnog utemeljenja, "bosnjak" (i bosnjacki jezik) Srbija i Srpski narod ne trebaju da koriste, vec cinjenicno stanje i uobicajene termine: muslimani, poturcenjaci. U Radkoj oblasti nema stanovnika Bosne, samozvanih "bosnjaka", a ako to tvrde - vredi organizovati readmisiju, repatrijaciju.Pusti muvu na nos a ona ce u usta!

Miske

17.11.2017. 15:25

Nema jos spomenika borcima za srpstvo u glavnom gradu, ali muhamedinci ce ga dobiti. ''Svaka cast'' vlastima.