UKOLIKO veštačenja eksplozija na "Markalama" 1994. i 1995. godine i u Ulici Vase Miskina 1992. godine u Sarajevu, zasnovana na naučnim eksperimentima budu kakva očekujemo, daćemo ih timovima odbrane osuđenih u Hagu kako bi ih koristili za pokretanje zahteva za ponavljanje postupka, jer će ona predstavljati nove dokaze.

Ovo nam kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS i traženje nestalih lica.

- "Markale 1 i 2" sve ove dve decenije prate razne kontroverze, čak su neke sudije u presudama u Hagu izdvajale svoje mišljenje po pitanju "Markala", obrazlažući da je nejasno šta se desilo i da o tome ne mogu da daju svoj sud - navodi Kojić. - Zato smo odlučili da se uradi veliko istraživanje na naučnoj osnovi i konačno utvrdi šta je bilo.

Kojić podseća da su zbog "Markala" do sada u Hagu pravosnažno osuđeni generali Dragomir Milošević i Stanislav Galić i Radovan Karadžić prvostepeno.

- Sve indicije govore da će ova veštačenja skinuti breme odgovornosti sa srpskog naroda i RS - kaže Kojić. Zahvaljujući naučnom veštačenju, ovi tragični događaji koji su se desili tumačiće se na osnovu činjenica.

Kojić kaže da su dobili sve potrebne dozvole za izvođenje eksperimenata na vojnom poligonu u Nikincima. Sledeći korak je izgradnja autentične pijace Markale u stvarnim dimenzijama i razmerama i svim zgradama okolo. Isto će se raditi i sa delom Ulice Vase Miskina, gde se desila eksplozija.

Izvodiće se gađanja granatama i minama koliko god bude bilo potrebno veštacima, kako bi imali validan nalaz. Dokazivaće se šta je eksplodiralo i da li su mine mogle da prelete sve okolne zgrade i padnu tamo gde su krateri. I kakve za sobom ostavljaju tragove. Cilj je da se svi ti veštaci iz SAD, Rusije, Nemačke, Francuske, Češke, Izraela, Kine okupe istovremeno. Ukoliko to ne bude bilo moguće zbog njihovih obaveza, za svaku grupu ili pojedinačno će se izvoditi gađanja.

Kako nam ukazuje sagovornik iz tima za veštačenje, ključna stvar je što je prilikom eksplozije u "Markalama" u rupi na asfaltu ostao zabijen rep mine.

- To je u stvarnosti nemoguće, jer da je eksplodirala mina onda bi rep leteo desetine metara udalj i eksplozija bi ga raznela - objašnjava naš sagovornik. - Zbog toga niko od deset ekipa Ujedinjenih nacija, policije i vojske BiH, koji su radili istragu, nije mogao da odredi odakle je došla ta kobna mina. Nisu mogli da utvrde, jer nije bilo nikakve mine. Neka ispitivanja govore da je, u stvari, eksplodirala ručno pravljena minsko-eksplozivna naprava. Ista koja je korišćena u svim ovim slučajevima u kojima u ratu u Bosni nije bilo moguće dokazati činjenično stanje, a u kojima je bio ogroman broj mrtvih i ranjenih.

Naš sagovornik ukazuje na to da je jedino sarajevski veštak Berko Zečević utvrdio da je navodna mina došla sa srpskih položaja i da se ti njegovi izveštaji koriste kao dokazi pred sudom BiH i Haškim tribunalom.

- On je svoje veštačenje "Markala 1" završio za 36 sati, što je svetski rekord - ukazuje član tima za veštačenje. - U raskopani krater je vratio rep mine i postavio ga kako mu odgovara, da bi dobio ugao da je ta mina stigla sa srpske strane. U svim tim slučajevima "Vase Miskina", "Markale 1" i "Tuzlanska kapija", on je nekim svojim improvizovanim metodama iznalazio pogodna rešenja i na njegovim nalazima se baziraju svi ti postupci pred sudovima.

Milorad Kojić, direktor Centra RS za istraživanje ratnih zločina


METOD NA MARKALAMA KAO U PARIZU

SAGOVORNIK "Novosti" iz tima za veštačenje kaže da je ovo veliko eksperimentalno veštačenje u Nikincima doprinos Srbije u borbi protiv terorizma.

- Metodologija rada ljudi koji su pravili te minsko eksplozivne naprave u Sarajevu i Tuzli slična je kao u terorističkom aktu u Parizu kod fudbalskog stadiona - kaže nam sagovornik. - Postoje ozbiljne indicije da su "Markale", "Vase Miskina" i "Tuzlanska kapija" fingirani i namešteni zločini i da se u tim slučajevima radilo o terorističkim napadima, a ne o zločinima za koje su odgovorni Srbi.