Veštačenja tragedija Markale 1 i 2 i Vase Miskina: Nisu Srbi posejali smrt

S. J. MATIĆ

20. 09. 2016. u 22:02

Вештачења трагедија Маркале 1 и 2 и Васе Мискина: Нису Срби посејали смрт

Presude u Hagu na osnovu površnog uviđaja Berka Zečevića

Veštačenja tragedija "Markale 1 i 2" i "Vase Miskina" u Nikincima promeniće pogled na rat u BiH. Ispitivanja govore da je na pijaci eksplodirala ručno pravljena naprava, korišćena u sličnim masakrima, ističe Milorad Kojić

UKOLIKO veštačenja eksplozija na "Markalama" 1994. i 1995. godine i u Ulici Vase Miskina 1992. godine u Sarajevu, zasnovana na naučnim eksperimentima budu kakva očekujemo, daćemo ih timovima odbrane osuđenih u Hagu kako bi ih koristili za pokretanje zahteva za ponavljanje postupka, jer će ona predstavljati nove dokaze.

Ovo nam kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS i traženje nestalih lica.

- "Markale 1 i 2" sve ove dve decenije prate razne kontroverze, čak su neke sudije u presudama u Hagu izdvajale svoje mišljenje po pitanju "Markala", obrazlažući da je nejasno šta se desilo i da o tome ne mogu da daju svoj sud - navodi Kojić. - Zato smo odlučili da se uradi veliko istraživanje na naučnoj osnovi i konačno utvrdi šta je bilo.

Kojić podseća da su zbog "Markala" do sada u Hagu pravosnažno osuđeni generali Dragomir Milošević i Stanislav Galić i Radovan Karadžić prvostepeno.

- Sve indicije govore da će ova veštačenja skinuti breme odgovornosti sa srpskog naroda i RS - kaže Kojić. Zahvaljujući naučnom veštačenju, ovi tragični događaji koji su se desili tumačiće se na osnovu činjenica.

Kojić kaže da su dobili sve potrebne dozvole za izvođenje eksperimenata na vojnom poligonu u Nikincima. Sledeći korak je izgradnja autentične pijace Markale u stvarnim dimenzijama i razmerama i svim zgradama okolo. Isto će se raditi i sa delom Ulice Vase Miskina, gde se desila eksplozija.

Izvodiće se gađanja granatama i minama koliko god bude bilo potrebno veštacima, kako bi imali validan nalaz. Dokazivaće se šta je eksplodiralo i da li su mine mogle da prelete sve okolne zgrade i padnu tamo gde su krateri. I kakve za sobom ostavljaju tragove. Cilj je da se svi ti veštaci iz SAD, Rusije, Nemačke, Francuske, Češke, Izraela, Kine okupe istovremeno. Ukoliko to ne bude bilo moguće zbog njihovih obaveza, za svaku grupu ili pojedinačno će se izvoditi gađanja.

Kako nam ukazuje sagovornik iz tima za veštačenje, ključna stvar je što je prilikom eksplozije u "Markalama" u rupi na asfaltu ostao zabijen rep mine.

- To je u stvarnosti nemoguće, jer da je eksplodirala mina onda bi rep leteo desetine metara udalj i eksplozija bi ga raznela - objašnjava naš sagovornik. - Zbog toga niko od deset ekipa Ujedinjenih nacija, policije i vojske BiH, koji su radili istragu, nije mogao da odredi odakle je došla ta kobna mina. Nisu mogli da utvrde, jer nije bilo nikakve mine. Neka ispitivanja govore da je, u stvari, eksplodirala ručno pravljena minsko-eksplozivna naprava. Ista koja je korišćena u svim ovim slučajevima u kojima u ratu u Bosni nije bilo moguće dokazati činjenično stanje, a u kojima je bio ogroman broj mrtvih i ranjenih.

Naš sagovornik ukazuje na to da je jedino sarajevski veštak Berko Zečević utvrdio da je navodna mina došla sa srpskih položaja i da se ti njegovi izveštaji koriste kao dokazi pred sudom BiH i Haškim tribunalom.

- On je svoje veštačenje "Markala 1" završio za 36 sati, što je svetski rekord - ukazuje član tima za veštačenje. - U raskopani krater je vratio rep mine i postavio ga kako mu odgovara, da bi dobio ugao da je ta mina stigla sa srpske strane. U svim tim slučajevima "Vase Miskina", "Markale 1" i "Tuzlanska kapija", on je nekim svojim improvizovanim metodama iznalazio pogodna rešenja i na njegovim nalazima se baziraju svi ti postupci pred sudovima.

Milorad Kojić, direktor Centra RS za istraživanje ratnih zločina


METOD NA MARKALAMA KAO U PARIZU

SAGOVORNIK "Novosti" iz tima za veštačenje kaže da je ovo veliko eksperimentalno veštačenje u Nikincima doprinos Srbije u borbi protiv terorizma.

- Metodologija rada ljudi koji su pravili te minsko eksplozivne naprave u Sarajevu i Tuzli slična je kao u terorističkom aktu u Parizu kod fudbalskog stadiona - kaže nam sagovornik. - Postoje ozbiljne indicije da su "Markale", "Vase Miskina" i "Tuzlanska kapija" fingirani i namešteni zločini i da se u tim slučajevima radilo o terorističkim napadima, a ne o zločinima za koje su odgovorni Srbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Stepa

20.09.2016. 23:04

Svaka cast na ideji.Velika podrska da se skine breme sa naseg naroda.Zapad nece prihvatiti rezultate ako su drugaciji od onih koje su oni fingirali.Ali je veoma bitno za nas same da se sazna istina.

joca

21.09.2016. 04:39

@Stepa - Brate Stepo imas casno ime i govoris dobro. Samo sve je to kasno i nepotrebno, jer zapad zna istinu posto su oni to i organizovali. Ostali posteni svet isto to zna, jer je vec vise oficira iz njihovih redova to javno govorilo. Sam pisac clanka kaze da su i sudije u Hagu imali izdvojena misljenja, jer znaju istinu.Svi znaju sta je bilo, ali rade kako im gazda naredi ili skupe hrabrost da budu samo malo neutralni i to kasnije plate prevremenim penzionisanjem. Prokleto doba i to ti je.

po

21.09.2016. 02:19

"...To je u stvarnosti nemoguće, jer da je eksplodirala mina onda bi rep leteo desetine metara udalj i eksplozija bi ga raznela - objašnjava naš sagovornik..." Ima takvih primera koliko hocete. Obican gradjevinski tehnicar sa malo mozga morao bi da uoci nelogicnost na fotografiji. Zato je pravo pitanje kako je moguce da je proteklo toliko vremena da bi se pokrenula ova inicijativa naucnog vestacenja. Takodje i zakljucak o terorizmu nisu primerene. Radi se o mnogo goroj raboti. Iza stoje Klintoni

Šone

21.09.2016. 04:28

Zapad će promeniti svoj stav, i to brzo. Islamski fundamentalizam je zakucao poslednji ekser u sanduk bošnjačke demagogije. Njiho vreme prolazi...

VASKE

21.09.2016. 06:22

Pametna ideja, trebalo je to ranije učiniti, ali takođe treba rasvetli i zločin u Srebrenici, da se utvrdi ko je tačno šta uradio.

Wolfsan

21.09.2016. 06:33

dobro ste se setili posle 20 godina. zaključci do kojih dodjete neće uticati na istoriju bosne i sigurno neće doći do popravljanja odnosa srba i ostalih naroda na balkanu. nije u duhu naučno-istrsživačke prakse da iznosite koje zaključke ocekujete,ili je to samo novinarska brzopletost.

MILI

21.09.2016. 06:47

Srbi nisu nikad sejali smrt....ta pijaca je bila montirana i iscenirana kao na filmu samo da bi se srbi osudili....zna to i zapad i ameri jer oni su ti koji su to radili u BiH....ali i dalje se radi i podrzava sve sto je protiv Srbstva strasno je ovo sto se desava !!!!

jovandeka

21.09.2016. 07:03

Koga ovo bre interesuje.Osuda Srba je izvršena od njujorka,preko haga do beograda.Pa zar nas ne osudjuju i srpske NVO,Vuk juče u novinama.I šta sad kad ustanove da to nisu Srbi uradili,a zna se od samog dogadjaja da je to alijina namještaljka.Hoće li neko reći Srbi izvinite,puj pike ne važi.Kako se izvinuti onima u Hagu što robijaju za Markale.Hoće li im smanjiti robiju ili platiti odštetu.Jok brate i dalje ostajemo na srubu srama.Ovo samo treba ovima po nekim agencijama,da posle pišu knjige.

Miso Obilic

21.09.2016. 07:11

I onda ce opet zapad i muslimani reci da dokazi nisu OK, da je to Srpska propaganda....

grof

21.09.2016. 07:33

Dobar je to put ali nikome nije u interesu da menja istoriju,svi znaju kakve bi to posledice bile,mnogo smo mali da bi nešto menjali,pogotovo istoriju...ima dana za megdana....

KUM

21.09.2016. 08:02

Možemo mi sve to dokazati 1000% naučno ali ono već znaju ko je krivac. No neko to odgore vidi sve

dusan

21.09.2016. 08:43

Kapa dole tako se to radi,tako treba uraditi i sa Srebrenicom nauka je ta koja treba da uradi svoje jer mi nismo genocidan narod.Sefer bolje da cuti jer time pokazuje ko je poceo rat 92 godine.

Jovanix

23.12.2019. 15:08

Svaka strana treba da govori o svojim zločinima. Tako bi se bar donekle zadovoljila pravda. Hag je trebao vodeće političare i gen. sa svih strana podvesti pod jednu optužnicu i sve zajedno ih osuditi za iste zločine. I tačka. Ne bi se danas planirao novi rat. Očekujte ga 2032-33.